Маскирани ирански военноморски командоси са извършили операция с помощта на хеликоптери, при която са завладели пътуващ за САЩ петролен танкер в Оманския залив. Това се вижда от кадри, разпространени от иранската държавна телевизия в петък, предаде Асошиейтед прес.

Задържането на кораба "Адвантидж Суийт" (Advantage Sweet) е станало в четвъртък. Плавателният съд е собственост на китайска компания, а мениджмънтът му се осъществява от турска.

Информация за задържането на танкера, плаващ под флага на Маршаловите острови, беше разпространена още в четвъртък от военноморските сили на САЩ, припомня БТА.

Задържането на плавателния съд от страна на Иран е част от поредица подобни инциденти с кораби в този стратегически район, през който преминава една пета от целия търгуван петрол в света.

Според компанията за морска сигурност "Амбри" (Ambrey), цитирана от Ройтерс, завземането на "Адвантидж Суийт" е в отговор на задържането и конфискуването на танкер с ирански петрол няколко дни по-рано. Официалното обяснение на Иран за завладяването на "Адвантидж Суийт" е, че танкерът се е сблъскал с ирански съд, при което няколко моряци са били ранени, а трима са в неизвестност, и не се е подчинил на инструкциите на иранските власти, подадени по радиото.

През миналата година САЩ се опитаха да конфискуват танкер с ирански петрол край Гърция заради наложените санкции срещу Техеран. В отговор Иран конфискува два гръцки танкера в Персийския залив. Гръцкият върховен съд нареди конфискуваният петрол да бъде върнат на Иран, а по-късно гръцките кораби бяха освободени.

Говорител на ООН каза в петък, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е бил информиран за инцидента в Оманския залив и потвърждава подкрепата си за международното морско право.