Турският министър на отбраната Хулуси Акар съобщи, че утре в Москва се планира да се проведе среща на министрите на отбраната и ръководителите на разузнавателните служби на Турция, Русия, Сирия и Иран, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

По думите на Акар подготовките за такава среща продължават и се очаква тя да се състои утре в руската столица.

Министърът припомни, че на 28 декември в Москва се състоя тристранна среща с участието на министрите на отбраната и ръководителите на разузнавателните служби на Турция, Русия и Сирия, като след нея е било преценено като уместно към разговорите да бъде приобщен и Иран.

"Продължава подготовката ни за среща като продължение на тази среща, този път в четворен формат, с участието на министрите на отбраната и ръководителите на разузнавателните служби. Планира се тази среща да се проведе на 25 април в Москва. Нашата цел е да решим проблемите тук чрез преговори и да осигурим мир и спокойствие в региона възможно най-скоро", каза турският министър на отбраната.

"Очакваме след срещата да настъпят и някои положителни развития", заяви още той и добави, че Турция, и в частност неговото министерство, прави всичко възможно, за да допринесе за мира.

На 28 декември 2022 г. министрите на отбраната на Русия, Сирия и Турция проведоха консултации в Москва в рамките на процеса на нормализиране на отношенията между Анкара и Дамаск.