Сирийският президент Башар Асад е предприел рокади в правителството заради инфлацията в страната - с постовете си са се разделили четирима министри.

Асад смени няколко министри на фона на рязкото повишаване на цените и влошаването на икономическите условия по време на свещения за мюсюлманите месец рамазан, съобщават държавните медии, предаде Асошиейтед прес.

САНА съобщи, че Асад е сменил министрите на петрола, на вътрешната търговия, на промишлеността и на социалните въпроси и труда, пише БТА.

Информационната агенция не посочва причината за смените в кабинета, но това се случва на фона на острата обществена критика заради повишаването на цените и недостига на храни по време на рамазана, когато спазващите религиозните норми мюсюлмани се въздържат от ядене и пиене от сутрин до залез слънце.

Икономиката на Сирия достигна най-ниската си точка през тази година от началото на конфликта през 2011 г., като се наблюдава спираловидна инфлация, срив на валутата и рязко увеличение на цените на храните.

Това е резултат от годините на война, западните санкции, широкоразпространената корупция.

След земетресението от 6 февруари, което засегна Турция и Сирия и отне живота на повече от 50 000 души, връзките на Дамаск с някои арабски държави донякъде се подобриха, като в разкъсваната от войната страна пристигнаха помощи от целия регион.

Сирия се надява, че подобряването на отношенията с богатите на петрол арабски държави от Персийския залив, които преди подкрепяха сирийската въоръжена опозиция, ще помогне за облекчаване на икономическата криза.