Турското разузнаване е ликвидирало ръководителя на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) Абу ал Хусеин ал Курейши, съобщиха световните агенции, като цитираха изявление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган снощи пред турска телевизия.

"Националната разузнавателна агенция на Турция от дълго време следеше главатаря на ИД Абу ал Хусеин ал Курейши. Това лице беше ликвидирано вчера в Сирия в резултат на операция, проведена от турското разузнаване", заяви Ердоган снощи.

Турският президент добави, че неговата страна ще продължи да противодейства на терористичните организации, "без да прави разлика между тях".

На 30 ноември миналата година Пентагонът обяви, че е ликвидирал в Сирия бившия лидер на ИД Абу ал Хасан ал Хашеми ал Курейши, пише БТА. Според изявлението на американските военни той е бил убит при операция, проведена в южната част на страната от бойци на контролираната от Турция Сирийска свободна армия.

Според западни и иракски разузнавателни служби Абу ал Хасан ал Хашеми ал Курейши беше брат на бившия лидер на организацията Ал Багдади, ликвидиран в Сирия през 2019 година.

7 сирийци се изправиха пред малтийски съд по обвинение, че са подтиквали и обучавали други лица да извършват терористични нападения в Европа

Седем сирийци се изправиха пред строго охраняван малтийски съд по обвинение, че са подтиквали други лица към извършване на терористични действия в Европа и са ги обучавали за това, съобщи Ройтерс.

Седемте души, на възраст между 21 и 27 години, бяха арестувани вчера при операция, координирана с европейската полицейска агенция Европол, съобщи малтийската полиция. Те са обвинени във връзки с екстремистка организация, публично подстрекаване към тероризъм, вербуване или опит за вербуване на други лица за извършване на тероризъм, обучаване на други лица в използване на експлозиви или огнестрелни оръжия и опит за пътуване до Европа с цел извършване на тероризъм.

Никой от седмината не се призна за виновен. В края на изслушването те бяха задържани под стража, като не поискаха освобождаване под гаранция. Ако бъдат признати за виновни, максималното наказание е доживотен затвор. Засега не са предоставени допълнителни подробности по случая.