Румънски медии разпространиха вчера информация, според която председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е отхвърлила второто предложение на Румъния за европейски комисар по транспорта в лицето на евродепутата Дан Ника. Новината дойде от унгарски журналист, който съобщи в Туитър, че председателката на Европейската комисия е интервюирала румънския кандидат преди да вземе решението.

Темата отхвърлен ли е или не и вторият румънския кандидат за еврокомисар занимава румънските вестници днес. По-рано правната комисия на Европейския парламент отхвърли първото предложение на Букурещ - Рована Плумб, заради конфликт на интереси.

Вестниците "Гъндул" и "Ромъния либера" цитират информация на агенция Медиафакс, която се позовава на политически източници в Брюксел. Според тях писмо с името на румънския кандидат е пристигнало в понеделник в Европейската комисия и разговорите продължават, тъй като предложеният сега кандидат е същото лице, което не бе избрано през лятото на тази година. Тогава Букурещ изпрати на Брюксел две предложения: Дан Ника и Рована Плумб, припомнят румънските медии.

Независимата телевизия Диджи 24 е потърсила официален отговор от говорителката на Европейската комисия Мина Андреева. По думите на говорителката румънското правителство е изпратило на 7 октомври писмо, което съдържа името на кандидат, който вече е бил интервюиран от избраната за председател на Европейската комисия, но не е бил приет. Мина Андреева посочи, че екипът на Урсула фон дер Лайен продължава да е в контакт с двете правителства - румънското и унгарското, а процесът на селекция на кандидатите продължава.

В Румъния вчера следобед се появиха множеството реакции и коментари около новината за отхвърлената кандидатура на Дан Ника.

Диджи 24 цитира още едно уточнение на Европейската комисия. "Европейската комисия уточнява, че предложеният кандидат Дан Ника не е бил отхвърлен, а още не е приет". Източници от Комисията са заявили обаче за Диджи 24, че това е дипломатическа формулировка, чрез която де факто Урсула фон дер Лайен дава да се разбере, че очаква друго предложение от Букурещ.

Според източниците Европейската комисия очаква развоя на събитията с вота на недоверие, внесен от опозицията в Румъния, който ще бъде обсъден и гласуван утре, 10 октомври. Ако правителството на Виорика Дънчила бъде свалено от власт, представителите на Брюксел ще преговарят с ново правителство.