Според министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи по време на преговорите за преговорна рамка на страната именно екипът на Северна Македония е искал конституционните промени "да бъдат оста в решенията на отворените въпроси с България" и е направлявал този процес, "за да може историческите въпроси да бъдат сведени до права на човека".

В интервю за телевизия Канал 5 Османи заяви, че очаква конкретните текстове на промените в основния закон на Северна Македония да влязат в парламентарна процедура, за да може, "след като се махнат тоновете пропаганда, гражданите сами да се убедят в същността им", информира кореспондентът на БТА в Скопие.

"Правим проучване на общественото мнение и вярвате или не, гражданите са изненадани, когато се сблъскат с текста на тези промени. Повечето от тях са изненадани, че това е напълно различно от онова, което чуват по телевизията. И когато видят текста и разберат, че българите и сега ги има в конституцията в "други", а сега ще бъдат добавени след вече изброените общности, вече са наясно със същността на промените. (...) Страхът винаги доминира над рационалността и опозицията използва това. В какофонията от политическата пропаганда гражданите са жертва. Убеден съм, че хората, които са против конституционните промени, искат фокусът да се върне на полето на историята", посочи Османи.

В отговор на въпрос коя е идеологическата линия във ВМРО-ДПМНЕ, която би гласувала за вписването на българите в конституцията, Османи отново припомни, че за пръв път е чул идеята за конституционните промени като решение на отношенията с България "от високопоставен служител на ВМРО-ДПМНЕ" още когато е станал министър на външните работи, а в опозицията има хора, които ясно разбират, че никой не иска името му да бъде запомнено като на човек, "който е закопал европейската перспектива на страната" и че "без конституционни промени страната трябва да забрави за ЕС".

Тезата си за наличието на депутати от опозицията, които биха подкрепили промените в основния закон, Османи изрази преди няколко дни. На това председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски отговори, че "Османи сънува и трябва да се събуди".

"Може би (Мицкоски) ще се събуди, когато види по телевизията как се приемат конституционните промени", каза Османи в интервюто си тази вечер.

По думите му политиците трябва не само да са наясно и с конкретните конституционни промени, но също така и с това "какво ще последва в единия и другия вариант"- ако промените бъдат и ако не бъдат гласувани.

Ако промените в основния закон не бъдат приети "Северна Македония ще се отдели от групата с Албания, Черна гора и Сърбия, които ще започнат преговори, защото Албания няма да ни чака дълго, и ще остане в групата на държави, с отворени въпроси, каквито са Босна и Херцеговина и Косово. А когато прекъсне европейският процес отново идва на дневен ред билатерализацията. Защото от Брюксел ще кажат, че след като нямаме преговорен процес и имаме проблеми с България, трябва да седнем, да ги решим, за да продължим от там, до където сме спрели", посочи Османи.

По думите му изпълнението на клаузите в договора за приятелство и добросъседство с България не са включени директно в преговорната рамка, но там стои изискването за наличие на добросъседски отношения.

Договорът с България "е подписан с добра воля, но все още има предубеждения, а политическият контекст изкривява нещата".

На въпрос, свързан с работата на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси, в която няма напредък Османи посочи, че "ролята на комисията е да институционализира историческия дебат", който трябва да стои на полето на академичните спорове, "а не сред гражданите, при министрите на външните работи или бизнеса".

"Комисията вече има взето решение за 5 исторически личности, това пречи ли ни? Това е добра пътека, нека историците говорят по тези теми, а ние да говорим за бъдещето и бизнесът да общува помежду си", посочи Османи.