Вписването на българите в конституцията на Северна Македония е последната стъпка за отваряне на първия преговорен клъстър с ЕС, е заявила германският министър на външните работи Аналена Бербок след срещата си днес с министъра на външните работи и външната търговия на Република Северна Македония Тимчо Муцунски в Берлин, информира на сайта си "Дойче веле".

Според изданието, на пресконференцията след срещата с Муцунски Бербок е говорила за промените в конституцията на страната като ключова стъпка към началото на преговорите на Северна Македония с ЕС, въпреки че е подчертала, че е за премахване на принципа на единодушие в ЕС, особено по отношение на разширяването. По думите й правилата в ЕС са решенията да се взимат единодушно и докато тези правила не бъдат променени, това, за което се застъпва, е, че трябва да бъдат спазвани.

"Знаем колко е трудно да се направят конституционни промени в демокрациите и поисках това по време на последното ми посещение в Северна Македония. Но по това време (в страната) имаше предизборна кампания и разбрах, че тази стъпка тогава не е възможна. Сега има избори в България и тогава има възможност, която трябва да се използва съвместно", е заявила Бербок, цитирана от Дойче веле и БТА.

В съобщението на Министерството на външните работи и външната търговия на Северна Македония за проведената среща между двамата министри на външните работи се казва, че акцент в разговорите са били "отличните политически и икономически отношения между двете страни и силното партньорство през последните 30 години от установяването на дипломатически отношения, подкрепата на Германия по пътя на страната към европейска интеграция, както и други актуални теми от сферата на регионалната и европейска сигурност".

"На срещата и по време на пресконференцията министър Муцунски изрази убедеността си, че деблокирането на процеса на европейска интеграция чрез провеждането на втората междуправителствена конференция и незабавното започване на преговорите не само ще засили европейския дневен ред за реформи в региона, но и ще го направи много по-устойчив на влиянията от трети страни, като подчерта, че деблокирането на нашия процес на европейска интеграция е въпрос от стратегически интерес и за сигурността за региона, и за постоянните ангажименти на ЕС", пише в съобщението.

Подчертавайки силната подкрепа от Германия и факта, че правителството на Северна Македония постига напредък в процеса на реформи, Бербок е посочила и важността на съдебната реформа, борбата с корупцията и укрепването на върховенството на закона, съобщават още от Министерството на външните работи и външната търговия в Скопие.

Буяр Османи с предложение за гласуване на промените в конституцията и прекратяването им, ако в преговорите България блокира Северна Македония 

Промените в конституцията на Северна Македония трябва да бъдат гласувани, в противен случай дебатът ще бъде върнат към този за "идентичността, езика и историята", казва в интервю за ТВ 21 бившият министър на външните работи на страната Буяр Османи, съобщава на сайта си медията.

"Нека говорят колкото искат, че албанците, в случая аз, съм накърнил македонските интереси. С България разфокусирах дебата за езика и идентичността и го доведох до дебат за малцинствата, за 3500 българи тук, и съм убеден, че това беше най-доброто решение за страната, за македонския народ и за всички останали", казва в интервюто си на албански език Османи.

Бившият министър на външните работи на Северна Македония предлага промените в конституцията да бъдат гласувани веднага, а в Закона за прилагане на конституцията да бъде добавена клауза, че парламентът може да прекрати действието им, "ако през следващите пет години България продължи да възпрепятства Северна Македония за неща, които нямат нищо общо с Европейския съюз".

"Видяхме изказването на бившия ръководител на дипломацията, който години наред беше на този пост и се съмняваме в искреността на намеренията им (на бившите управляващи), когато дават предложения и решения за ситуацията, в която се намираме по този въпрос", заяви на пресконференция говорителят на правителството на Северна Македония Мария Митева.