Повече от половината северомакедонци си харесват правителството и неговите стъпки през първите 100 дни, сред които засилване на вербалната агресия спрямо България, нежелание за спазване на споразумението и изискванията за вписване в Конституцията и на българите, както и отправяне на тежки обиди към български политици и нашата страна.

Като катализатор на серията от нападки и обвинения спрямо София беше използван скандалът с липсата на северомакедонското знаме по време на неформална и неофициална среща на президентите на двете страни, която се състоя на "Дондуков" 2.

Последва разделяне на СРМ от Албания по пътя към европейското членство. 

Въпреки това, а може би и именно заради това, над 55% от гражданите на Република Северна Македония имат положително мнение за първите 100 дни на управлението на правителството на страната, а 31 на сто са с отрицателно мнение, сочат резултатите от проучване на Института за политически изследвания в Скопие, съобщават медиите в СРМ.

На въпрос за коя партия биха гласували, ако през следващата седмица има парламентарни избори, 27,2% от анкетираните са отговорили, че биха гласували за ВМРО-ДПМНЕ, съобщава БТА.

15,5 на сто заявяват, че не биха гласували за нито една партия, 11,6% не желаят да разкрият избора си, а 10,6 на отговарят, че не знаят кого биха подкрепили.

Подкрепа за опозиционната СДСМ биха дали 9,6%.

За коалицията, водена от най-голямата албанска партия в страната ДСИ "Европейски фронт" биха гласували 8,5 на сто от анкетираните, а 7,8 процента е подкрепата за коалицията ВЛЕН, която е част от управлението на страната.

Премиерът Християн Мицкоски получава най-голяма подкрепа (27,8 процента), 26,5% отговарят, че нямат доверие на нито един политик, в председателя на ДСИ Али Ахмети имат доверие 8,6 процента от анкетираните, а в новия председател на СДСМ Венко Филипче - 5,5 процента.

Проучването е направено от 10 до 13 октомври сред 1134 граждани на Северна Македония.