Украйна още днес ще подаде молба да бъде приета в НАТО по ускорена процедура, а преговори с Москва няма да има докато Владимир Путин е президент на Русия, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. 

Той обяви, че Украйна е подписала молба за ускорено присъединяване към НАТО. Както наскоро направиха Швеция и Финландия. Тоест без подготвителен етап.

"Сега Украйна е член на НАТО де факто и трябва да стане член на НАТО де юре. Днес Украйна кандидатства за това де юре. В ускорени срокове" - каза Зеленски във видео обръщение, след което показа и подписаното заявление за членство в НАТО, придружаван от премиера Денис Шмигал и спикера на Върховната Рада Руслан Стефанчук.

Той заяви, че разбира, че подобно решение изисква време и консенсус, и затова преди Украйна да стане член на НАТО, предлага на Киев да подпише Договор за колективна сигурност, чийто проект ръководителят на украинската президентска канцелария Андрей Ермак и бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен представиха наскоро.

В Офиса на украинския президент не са гледали речта на Владимир Путин преди подписването на договорите за присъединяване на ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожието към Русия. Реакцията на Киев последва след провелото се там заседание на Съвета за национална сигурност, съобщиха украинските медии.

След това от Киев, освен новината за кандидатстването в НАТО, съобщиха, че са били обсъдени днешните изявления на Москва относно анексирането на украински територии.

"Бяха обсъдени мерките, които трябва да бъдат предприети за гарантиране на колективната сигурност на евроатлантическото пространство и Украйна", се казва в изявление на президентската канцелария.

Те включват:

- Укрепване и разширяване на международната коалиция в подкрепа на Украйна,

- увеличаване на военната и техническата помощ за Киев,

- засилване на санкционния натиск върху Русия,

- Представяне на предложения за гарантиране на сигурността на международната арена;

- Засилване на стратегията за ядрено възпиране на Русия от страна на евроатлантическите държави;

- Противодействие на хибридните заплахи, породени от страната-агресор.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк пък вместо това коментира ситуацията в района на Лиман.

"Преди осем години руснаците обкръжиха нашите войски край Иловайск. Тогава нашите момчета се съгласиха да излязат невъоръжени. Но Русия наруши думата си - колоната беше разстреляна. Днес РФ ще трябва да поиска оттегляне от лиманския котел. Освен ако, разбира се, участниците в банкета в Кремъл не ги е грижа за техните войници", написа той в Twitter.

Руската групировка в Лиман вече е в оперативно обкръжение - един път все още се контролира от руснаците, но той е се обстрелва от ВСУ, а украинските войски настъпват в тази посока.

Междувременно лидерите на държавите от Европейския съюз отхвърлят и осъждат незаконното анексиране от Русия на четирите украински територии, обявиха днес 27-те страни членки в декларация, като обвиниха Москва, че "поставя световната сигурност в опасност", съобщи Франс прес.

"Ние не признаваме и никога няма да признаем незаконните "референдуми", които Русия организира като претекст за това ново нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и фалшифицираните и незаконни резултати от тях. Ние никога няма да признаем това незаконно анексиране", се казва в декларацията.

В същото време Обединеното кралство и САЩ наложиха нови санкции на Русия. В списъка със санкции бяха добавени Елвира Набиулина, ръководител на Централната банка, роднините на заместник-председателя на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Канада също така разшири списъка си със санкции срещу Русия, като включи 43 членове на "елита" и техните семейства.

НАТО: Не сме част от конфликта. Отговориха уклончиво на Киев за бърз прием

За втори път Русия завзема насилствено украинска земя, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция, посветена на обявеното от Русия присъединяване на украинските области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

Това не води до промяна - това е война на Русия срещу Украйна. Тези земи са Украйна - Донецк е Украйна, Луганск е Украйна, Херсон е Украйна, Запорожие е Украйна, както и Крим е Украйна, каза Столтенберг. Украйна има правото да си върне обратно завзетите земи - тя може да се защитава и да продължи (с военните действия - бел. кор) за освобождаването на свои земи. Анексирането не води до промяна в това, добави той. Решени сме да продължим подкрепата за самоотбраната на Украйна колкото е необходимо, допълни генералният секретар.

Днешните събития не променят решимостта ни да подкрепяме Украйна. НАТО не е част от конфликта, ние сме отбранителен съюз. Единни сме в защитата на всяка педя от алианса, посочи той.

Столтенберг нарече събитията от днешния ден "опит за присъединяване" на украинска земя към Русия. Той поясни, че бездействието пред руските ходове е много опасно, защото би довело до увеличение на дългосрочните заплахи. Ако Русия спре (да се бие), ще има мир. Ако Украйна спре - ще престане да съществува като суверенен европейски народ. В наш интерес е (руският президент Владимир) Путин да не побеждава, защото обратното значи, че авторитарните режими могат да предприемат подобни действия, а това е опасно за целия свят, добави генералният секретар.

Той определи като "ядрено изнудване" това, че Путин заплашва с употребата на атомна бомба. Думите на Путин са опасни и безотговорни, заяви Столтенберг. Внимателно наблюдаваме действията на Русия. Путин носи цялата отговорност за тази война и за нейното прекратяване. Русия трябва да разбере, че ядрена война не може да се спечели, затова не трябва да се води. Много ясно е заявено на Русия, че ще има много тежки последици в случай не използване на ядрено оръжие. Досега не сме забелязали промяна при руските ядрени сили, обобщи генералният секретар.

Столтенберг отбеляза, че днес Русия е "присъединила" украински земи, равни по площ на Португалия. Това е най-голямото насилствено присвояване на земи в Европа след Втората световна война, добави той. Столтенберг повтори становището на НАТО, че това присъединяване не се признава и няма да бъде признато от алианса, защото е в пълно нарушение на международното право. НАТО призовава всички страни да отхвърлят анексията, допълни той.

По повод заявленията на украинския президент Володимир Зеленски за "бърза процедура" по приемането на страната му в НАТО Столтенберг уточни, че всяка европейска демокрация има право да поиска да се присъедини към алианса. Уважаваме това право, а решението се взима единодушно от страните от пакта, поясни той. По неговите думи първостепенната цел е да се предостави помощ за Украйна.

Според Столтенберг съществуват заплахи за страните от НАТО. Той допълни, че пактът участва в разследването на пробойните по газопровода "Северен поток".