Изборният ден в чужбина тече при засилен интерес от страна на сънародниците ни, като на места започна с дълги опашки от избиратели и така продължи до следобедните часове. Подобен е случаят в Мюнхен в Германия, Авджълар в Турция и в британската столица. А във френския град Моасак местните власти не позволиха отварянето на изборната секция.


Въпреки отворените 13 секции в Лондон, три от които в българското посолство, желаещите да дадат своя вот там се оказаха повече от очакваното. 

След Брекзит изборните секции във Великобритания са общо 35, 18 на територията на Англия, две в Шотландия и по една в Уелс и Северна Ирландия. Във Великобритания предварително са подадени около 16 000 заявления за гласуване, но се очаква много повече хора да се стекат към избирателните секции, които са отворени до 22.00 часа българско време. Изборният ден във Великобритания протича при строги мерки и ограничения заради COVID-19, разказва Милена Везенкова, която е член на изборна секция в британската столица.

Около 200 метра е опашката за гласуване в Оксфорд около 14.00 часа местно време. Наши сънародници съобщават пред БНТ, че върви бързо.

В Северна Ирландия, в град Арма, избирателната секция отвори с опашка от над 30 души. 

Изборният ден в Турция пък започна с хаос и скандали заради декларациите, които трябва да се попълват от всеки български гражданин, решил да гласува в чужбина. Пред изборните секции имаше хора, чакащи да дадат своя глас още преди началото на изборния ден, съобщава БНР. 

Още в началото на изборния ден в секцията в Авджълар СИК трябваше да проведе заседание и да реши къде трябва да се попълват декларациите от тези избиратели, които не са ги попълнили онлайн. С 4 гласа за и 3 против - решението беше това да става предварително, а пред СИК да се полага само подпис. Минути след това решение в секцията пристигнаха застъпници и беше свикано ново заседание на СИК, а решението беше променено - декларациите да се попълват в самата секция. А опашката от гласоподаватели растеше, увеличаваше се и напрежението.

В съседната секция - Гемешли, също се попълват декларации пред СИК. В Газиосманпаша в Истанбул това става отвън в присъствието на член от Комисията и застъпник. Проблем е имало и в избирателната секция в квартал в Анкара. В Чорлу, където предварително заявилите за гласуване бяха по близо 2000 души за двете секции, хората само се подписват в секцията.

Дъждът и пандемията не изплашиха изселниците с български паспорти и от рано сутринта има постоянен поток към секциите. В Авджълар, към 11 ч. бяха гласували 300 души, а в генералното ни консулство в Истанбул - едва 100. Заради различните правила в различните секции започна пренасочване на гласоподаватели, където не е толкова натоварено и могат да се попълват декларации отвън. 350 000 са хората с български паспорти в Турция, които имат право на глас, припомня Националната телевизия.

Взето е решение за затваряне на изборната секция в Моасак, Франция и незапочване на изборния ден след категоричната забрана от страна на местната префектура, огласена късно вчера, съобщават от българското външно министерство, позовавайки се на информация от Централната избирателна комисия. 

По информация на посолството ни в Париж, най-близката секция, в която сънародниците ни в Моасак биха могли да гласуват, е тази в Тулуза. Снощи на председателя на секционната избирателна комисия в Моасак бе връчена забрана от префектурата за провеждане на изборите, обяснена със строгите мерки срещу коронавируса. 

По информация на дипломатическите и консулските ни представителства зад граница, всички останали изборни секции в чужбина са отворили или предстои да отворят. 18 на брой, секциите във Франция за тези избори са повече от предишните години - освен в най-големите градове, където откриването им вече е традиция, за първи път има открити секции в Рен Туар, и Ансени. 

Във Франция сънародниците ни са активни на изборите, дори предвид новите строги противоепидемични ограничения. Пътуването до секциите е разрешено от френските власти. Пред посолството ни в Париж започна да се трупа опашка още в първия час на вота, но гласуването върви сравнително бързо и спокойно, както свидетелстват вече достигналите до урните. До преди обед чакането беше двайсетина минути, разбира се, при строго спазване на санитарните мерки, отбелязва кореспондентът на БНР във френската столица.

Мнозина идват отдалеч - въпреки действащия от снощи локдаун в цялата страна френските власти дадоха статут на изключение за българските граждани, които могат да се придвижват, независимо от разстоянието до изборните секции. Важно е обаче да носят правилно попълнена атестация за излизане по административни причини, български личен документ и удостоверение за адрес във Франция. Вчера консулският отдел беше по изключение отворен за получаване на готови лични документи. 

Дълги опашки от желаещи да гласуват има и във Франкфурт и в Мюнхен, а в Берлин са се събрали хора, чакащи да подадат своя вот, още преди началото на изборния ден. 

"При нас изборният ден започна навреме. Това, което е нетипично за другите изборни дни е, че имаше струпване на опашка още преди да отворим секциите. Ситуацията леко се изнервя заради спазването на отстояние от 1.5 м един от друг и ако не се спазват, могат да имат неприятности. Това създава опашка с дължина 700-800 м., но всеки, който иска да гласува, трябва да се въоръжи с много търпение и съм убедена, че накрая всички ще успеят да гласуват", разказва пред БНР Катя Костова - председател на секционна избирателна комисия "Берлин I". По думите ѝ преобладаващият сегмент от гласоподавателите е много млади хора и студенти. 

Според bTV Секционните избирателни комисии в Берлин и във Франкфурт са получили последно предупреждение от полицията, че ако гласуващите не спазват дистанция, секциите може да бъдат затворени по-рано. 

"Над 300-метрови са опашките в Мюнхен, хората чакат над час - час и половина", каза пред БНР Преслава Костова от Мюнхен, наблюдател към Института за развитие на публичната среда. Пред националното радио журналистът Капка Тодорова казва, че на една от опашките пред четирите секции в Берлин се чака с часове: "Опашките не намаляват. Рекордно големи са. За над 10 години отразяване на избори в Германия за първи път виждам такъв голям интерес. Нито пандемията, нито великденските почивни дни са се отразили на желанието на българите да гласуват". 

Стопкадър bTV

В Белгия българските граждани могат да гласуват в 11 секции. От началото на деня изборите преминават спокойно, като от посолството на страната ни в Брюксел съобщават, цитирани от БТА, че опашката на чакащите е малка, но расте. Белгийските власти разрешиха свикването на изборите при спазване на противоепидемичните мерки, но предупреждават, че при сериозни нарушения на мерките срещу епидемията могат да поискат прекратяване на изборния процес. 

В Мадрид също има огромен брой желаещи да гласуват. Според БНТ предварително подадените заявления за гласуване в Испания са над 7778, но в днешния ден се очаква избирателите да са многократно повече. Единственото притеснение е дали многото желаещи ще успеят да гласуват до края на изборния ден, който може да бъде удължен най-много до 21 часа, коментира Даниел Господинов, заместник-председател на СИК в испанската столица.

Общо 465 секции бяха разкрити за гласуването извън България - рекордно число, благодарение на подадените над 87 000 заявления от наши сънародици, че искат да упражнят избирателните си права. 

Външното ни министерство призовава гражданите да не чакат последните часове на изборния ден, за да може гласуването да приключи в срок. 

Последни изборния ден зад граница ще приключат сънародниците ни в американските щати Калифорния, Аризона и Невада. Там изборните секции ще затворят врати в 6 часа българско време на 5 април.