Бивш майор от американската армия и съпругата му, която е анестезиолог, са обвинени в това, че са планирали да предадат на Русия поверителна информация за военни пациенти, предаде Ройтерс, като се позова на разсекретен обвинителен акт.

Според документа бившият майор Джейми Лий Хенри, който е бил и лекар във военната база "Форт Браг" в Северна Каролина, и съпругата му, д-р Анна Габриелян, са обвинени в заговор и неправомерно разкриване на лични данни, свързани със здравословното състояние на военнослужещи.

През "Форт Браг" минават войниците, които Министерството на отбраната на САЩ изпраща в Източна Европа и изпращаше преди нахлуването на Русия в Украйна.

В обвинителния акт се съдържа твърдението, че заговорът е започнал след нахлуването на руските сили в Украйна.

Според прокуратурата двойката се е опитала да помогне на руското правителство, като му предоставя информация, чрез която "да придобие представа за здравословното състояние на лица, свързани с правителството и армията на САЩ".

Двамата се срещнали с човек, когото мислели за представител на руските служби, но в действителност той бил агент под прикритие на ФБР.