Бивш унгарски крайнодесен евродепутат беше окончателно осъден днес от Върховния съд в Будапеща за шпионаж в полза на Москва, където той понастоящем живее, предаде Франс прес.

Съдът призна подсъдимия Бела Ковач за виновен за шпионаж срещу институциите на Европейски съюз, се казва в съдебния акт, с който АФП се е запознала.

62-годишният Ковач е обвинен, че е работил за интересите на Русия и за отслабване на политиката на ЕС между 2012 и 2014 г., се казва в обвинителния акт, цитиран от медиите. Твърди се също, че Ковач е работил за руското военно разузнаване.

Върховният съд потвърди и присъдата му за данъчни измами и фалшифициране на документи, довела до финансови щети, допълва БТА. Крайнодесният политик е обвинен в подписване на фиктивни договори със стажанти във финансов ущърб на Европейския парламент.

Той е осъден на общо 5 години лишаване от свобода.

Бивш член на националистическата партия Йоббик (Движение за по-добра Унгария), Ковач напусна партията след разкритията. Той беше евродепутат от 2010 до 2019 г.

Ковач отрича обвиненията. Той следеше хода на делото от Москва, където избяга след произнасянето на първоинстанционния съд през 2020 г. В момента Бела Ковач преподава международни отношения, съобщава всекидневникът "Магяр немзет".

Наречен от унгарската преса КГБела заради предполагаемите му връзки с руските тайни служби, Ковач твърди, че е жертва на политически атаки, организирани от премиера Виктор Орбан.