Двама служители на германското министерство на икономиката, които заемат ключови позиции в енергийния сектор, са заподозрени, че работят за Руската федерация.

Става дума за едно горчиво подозрение: дали руските разузнавателни служби са проникнали във Федералното министерство на икономиката - и то точно в така важния отдел, който се занимава с газ, енергия и газопровода "Северен поток 2", пише немският в. "Цайт".

Случаят, който в момента се разследва от Федералната служба за защита на конституцията, отговаряща за контраразузнаването, е стигнал чак до федералното правителство и има характер на политически скандал, но все още не е ясно какъв ще бъде резултатът.

Вестникът отбелязва, че в случай, че информацията се потвърди, настоящото германско правителство ще претърпи фиаско, а министърът на икономиката Роберт Хабек, който е и вицеканцлер, ще трябва да обясни как е допуснал това.

"Цайт" пише, че Министерството на икономиката е предало случая на Службата за защита на конституцията, след като са възникнали вътрешни подозрения срещу съответните лица. Служителите привлекли вниманието, тъй като в документите по въпроси като лицензирането на "Северен поток 2", държавната намеса в "Газпром Германия" и спасяването на "Унипер" длъжностните лица са заемали видимо проруска позиция в разрез с официалната политика на правителството. Службата за защита на конституцията (Verfassungsschutz) е проверила биографиите на държавните служители и е открила "биографични особености", съобщава вестникът, като се позовава на неназовани източници в Берлин. В единия случай става дума за учебен престой в Русия.

Според доклада също така се проследени придвижванията на заподозрените и дали пътуванията са били изключително по официални причини или е имало "подозрителни странични такива". Проучени са и личните контакти и взаимоотношения с руснаци. Става дума за "емоционална близост с Русия", която официалните лица очевидно са имали, пише вестникът.

Досега обаче не са открити солидни доказателства, които да доказват шпионаж или дори корупция. За да бъдат защитени двамата служители, засега те ще останат анонимни. В миналото само подозрението в шпионаж често е водело до прекратяване на кариерата, припомня focus.de.