"В тях ни е надеждата", пише в заглавие днес турският вестник "Карар", визирайки турските учени, които работят по откриването на лек срещу COVID-19, предава БТА.

Вчера един от тях, проф.д-р Ерджумент Овалъ, породи надежда за скорошно развитие по този въпрос със свой пост в Туитър, пишат турски вестници.

Клиничните изследвания на Овалъ се извършват с одобрението на здравното министерство. Заедно с екипа си ученият е поставен под карантина, докато работи по намирането на ваксина срещу коронавируса.

В своя профил в Туитър вчера той сигнализира за очакван пробив в изследванията на екипа му.

"След 7 дни и 16 часа лабораторна работа се потвърди, че разработената от нас система е сигурна, и сега моите герои влизат вътре, за да продължат от там, докъдето стигнах аз", написа Овалъ. Ученият посочи като ключова дата 23 април, пише "Йеничаг".

"Турция очаква с интерес", отбелязва в заглавие в. "Сьозджу". "Въодушевяващ пост" в Туитър - така пък окачествява в."Хабертюрк" думите, които ученият написа вчера в профила си в социалната медия.

"Карар" помества в този контекст и откритието на проф. д-р Айкут Йоздарендели, директор на Центъра за разработване на ваксини към Университета Ерджийес, който успя да изолира вируса на COVID-19.

От материал на болен пациент ученият и неговият екип са постигнали репликация на вируса SARS-CoV-2 в клетъчна култура при ниво на биосигурност 3. Това откритие е задействащ фактор за намирането на ваксина срещу болестта, обясни Йоздарендели.

Вестникът коментира, че усилията на турските учени, впрегнали всичките си сили в побеждаването на коронавируса, са започнали да дават резултати.

"Карантината победи вируса", пише същевременно в. "Йени шафак", като посочва, че от поставените под карантина заради вируса общини и села идват положителни новини. Няма нови случаи на заразени в 10 населени места, които са под карантина и спазват правилата за изолация и социална дистанция, допълва вестникът.