Новият щам на Covid-19, станал повод за последните мерки във Великобритания и ЕС, е засечен и в Белгия. Това потвърди говорителят на националния противоепидемичен щаб Ив ван Латем, цитиран от местни медии.

Той уточнява, че новата разновидност на вируса е била "в обращение" в Белгия поне от септември. По неговите думи засега няма достатъчно данни, за да се твърди, че новият щам е по-заразен или по-опасен. Ван Латем е убеден, че разработваните досега ваксини ще бъдат полезни и срещу новата разновидност на вируса.

Белгия е сред държавите, които вчера затвориха границите си за движение от и към Великобритания. Според белгийските власти в страната са открити няколко мутации на вируса на Covid-19 и това може да е едно от обясненията за ръста в броя на заразените от началото на есента.

Всички граждани над 12 години, които пристигат в Белгия след 25 декември 2020 г. и нямат статут на постоянно пребиваващи в страната, трябва да представят сертификат за отрицателен тест от коронавирус, направен в рамките на не повече от 48 часа преди пристигането. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Контролът ще бъде осъществяван още при чекиране и качване на борда на полети, които са с крайна дестинация Белгия.

За всички пристигащи остава в сила задължението да представят попълнен преди пристигането формуляр за локализация на пътника (Passenger Locator Form), който се попълва и изпраща чрез интернет линк HTTPS://TRAVEL.INFO-CORONAVIRUS.BE/PUBLIC-HEALTH-

PASSENGER-LOCATOR-FORM. При правилно попълнен формуляр ще получите като есемес код за потвърждение, който следва да се представи при чекирането и качването на борда.

Австралия също обяви, че е установила случаи на новия бързоразпространяващ се щам на коронавируса, открит във Великобритания, а китайският специален административен район Хонконг и Индия казаха, че временно спират полетите от Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

При двама души, пътуващи от Обединеното кралство за австралийския щат Нови Южен Уелс, е установен новият щам на вируса, който според Великобритания може да е със 70 процента по-заразен.

Двамата са под карантина в хотел, а регистрираното рязко увеличение на заразяванията в Сидни не е свързано с това, казаха властите.

На 14 декември британският министър на здравеопазването Мат Ханкок съобщи, че британски учени са открили нов мутиращ вариант на коронавируса, с който може да е свързано бързото разпространение на болестта в югоизточните райони на Англия. Той каза също, че според предварителния анализ този вариант се разпространява най-бързо от всички известни досега щамове.

На 19 декември премиерът Борис Джонсън обяви, че предварителни данни новият щам може да е 70 процента по-заразен и добави, че британски експерти все още не са намерили потвърждение на хипотезата, че щамът води до по-висока смъртност.