Британското правителство ще наложи по-строги ограничения заради коронавирусната пандемия в Лондон, обяви днес министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок, предаде Ройтерс.

По нововъведената тристепенна система* за тревога във връзка с вируса, столицата ще бъде преместена от първа степен или зона със среден риск на разпространение на заразата във втора степен или зона с висок риск на разпространение на заразата, поясни Ханкок пред депутатите в британския парламент.

Той каза, че правителството е принудено да действа така заради бързото увеличаване на случаите на зараза в столицата. Ханкок подчерта, че са нужни бързи действия, за да се постави ситуацията с вируса под контрол.

По-строгите мерки за ограничаване на разпространението на инфекцията ще се прилагат в Лондон от събота, съобщи кметът на Лондон Садик Хан, предаде ДПА.

"Вирусът се разпространява бързо из целия ни град" , заяви Хан пред общинския съвет на столицата.

Според новите ограничения, които ще влязат в сила в събота, на милиони хора в столицата ще бъде забранено да се срещат в затворените пространства с членове на други домакинства. Мярката ще се прилага както за жилищата, така и за пъбовете и ресторантите.

На лондончани се препоръчва също така да избягват обществения транспорт и, ако е възможно, да намалят пътуванията в града.

Новите мерки позволяват навън да се срещат до шест души.

"Искам да предупредя лондончани, че ни чака тежка зима", каза Хан.

Няколко квартала на британската столица в последните дни прехвърлиха прага от 100 случая на зараза с коронавируса на 100 000 жители.

Хан, а също и здравни експерти и лидерът на Лейбъристката партия Кийр Стармър призоваха за нова национална карантина, за да се възпре пандемията, но премиерът Борис Джонсън засега се придържа към въведената от него тристепенна система на ограничения на регионално ниво.

Първата степен, която отговаря на сегашното правило за местни карантини, предвижда да не се събират повече от 6 души на едно място и вечерен час (22 часа) за заведенията, спазване на социалната дистанция и при възможност работа от вкъщи.

Втората, при която освен мерките в първа степен се налага забрана за събирания по домовете и използване на градския транспорт - само ако е крайно наложително.

И третата, най-тежката, при която освен всички вече споменати мерки се добавя и забрана за общуването извън семейния кръг - у дома и навън, както и затваряне на пъбовете, ресторантите, фризьорските салони и всички увеселителни заведения.