Китай, Русия и Иран осъществяват външна намеса в Нова Зеландия, заяви новозеландското контраразузнаване в доклада си за заплахите за националната сигурност. Тази година заключенията в него за пръв път бяха направени обществено достояние, предаде агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В документа, който е изготвен от генералния директор по сигурността Андрю Хемптън, се изтъква огромната полза, която Националната разузнавателна агенция на Нова Зеландия вижда в това констатациите да бъдат публично представени.

Това е сериозна промяна в подхода, тъй като досега службата предпочиташе да не огласява подробности около дейността си. До промяната в политиката ѝ се стигна, след като тя и други служби за сигурност бяга критикувани, че са били прекалено фокусирани върху заплахата от ислямския екстремизъм и затова са пропуснали подготовката на нападението срещу две джамии в Крайстчърч през 2019 г., когато привърженик на теориите за превъзходство на бялата раса уби 51 богомолци.

В доклада се изтъква, че най-значимият случай на външна намеса представляват постоянните опити за въздействие върху китайската общност в Нова Зеландия от страна на разузнавателните служби на Пекин.

В документа се допълва, че опитите на Китай да увеличи политическото, икономическото и военното си присъствие в Тихия океан поражда стратегическа съревнование в този регион. Службата посочи, че има данни за постоянни действия от страна на китайското разузнаване "във и срещу Нова Зеландия", което е повод за безпокойство.

На засилена намеса и следене е подложена и иранската общност в Нова Зеландия от страна на службите за сигурност на в Техеран. Интерес за разузнаването на Ислямската република представляват конкретно дисидентските групи на новозеландска територия.

Новозеландското разузнавателна агенция установява и причинно-следствена връзка между войната на Русия в Украйна и редица проблеми като засилващо се геополитическо съревнование, нарушаването на веригите за доставки и увеличаването на опитите шпионаж и разпространение на дезинформация срещу други държави.

"Нова Зеландия конкретно не е била мишена на международните кампании на Русия за разпространение на дезинформация, но те повлияха на възгледите на някои новозеландци", се казва в доклада.

В него се констатира, че във вътрешен план остава заплахата от насилствени екстремистки действия. В документа се посочва, че в Нова Зеландия вероятно има хора, имащи намерението и възможностите да извършат вътрешни терористични нападения, макар че службата не разполага с конкретни сведения за подготвяни атаки.

"Продължават и провокаторската риторика и тормозът в интернет пространството, насочен срещу широк кръг хора от вече маргинализирани общности", се допълва в доклада.