Нова Зеландия ще забрани използването на китайското приложение "Тикток" на устройствата с достъп до парламентарната мрежа поради опасения, свързани с киберсигурността, съобщи днес правителствен служител, итформира Ройтерс.

"ТикТок" ще бъде забранено на всички устройства с достъп допарламентарната мрежа до края на март, заяви главният изпълнителен директор на парламентарната служба Рафаел Гонсалес-Монтеро.

Новозеландското е последното засега правителство, което ограничава използването на китайското приложение за споделяне на видео от чувствителни устройства.

TikTok вече е забранен за държавните служители в Канада и Великобритания. Приложението за споделяне на видеосъдържание не може да се ползва и от служебните устройства на работещите в европейските институции - ЕК и ЕП.

В САЩ TikTok е забранен за държавните служители в Конгреса и половината щати, а до дни и във всички правителствени агенции. От компанията собственик на приложението изразиха съжаление и разочарование - не само от решението на Нова Зеландия, но и на всички, които ограничават потреблението му. То е сред най-популярните в света, особено сред младите хора, но е собственост на китайска компания. Опасенията са, че чрез него Пекин събира информация за потребителите, използва го за шпионаж и дезинформация.