Русия не успя да накара Съвета за сигурност на ООН да поиска независимо разследване на експлозиите от септември миналата година, които повредиха газопроводите "Северен поток", свързващи Русия и Германия и довели до изхвърляне на газ в Балтийско море, съобщи Ройтерс.

Само Русия, Китай и Бразилия гласуваха в подкрепа на изготвения от Москва текст, а останалите 12 членове на Съвета се въздържаха. За да бъде приета резолюцията бяха необходими поне девет гласа "за" и да не бъде наложено вето от страна на Русия, Китай, Франция, САЩ или Великобритания.

Русия предложи проекторезолюцията миналия месец, само няколко дни преди първата годишнина от нахлуването си в Украйна.

"Без обективно и прозрачно международно разследване няма да бъде разкрита истината за случилото се", заяви преди гласуването посланикът на Русия в ООН Василий Небензя.

Взривовете на тръбопровода станаха в изключителните икономически зони на Швеция и Дания. Миналия месец Швеция, Дания и Германия заявиха, че техните собствени отделни разследвания от страна на националните органи все още продължават и Русия е била информирана. В съвместно писмо до Съвета за сигурност те заявиха, че щетите са причинени от "мощни експлозии, дължащи се на саботаж". САЩ и НАТО също нарекоха инцидента "саботаж".

Повечето от членовете на Съвета за сигурност, които се въздържаха от гласуване, заявиха, че са го направили, защото трябва да се даде възможност на националните разследвания да приключат, преди да се прецени дали са необходими действия от страна на ООН.

Русия се оплака, че не е била информирана за текущите национални разследвания. Москва твърди, без да предоставя доказателства, че Западът стои зад експлозиите.