Проукраинска група е извършила атаката срещу тръбопроводите на "Северен поток" 1 и 2 миналата година, съобщава "Ню Йорк Таймс", като се позова на нова американска разузнавателна информация.

Американски служители заявиха, че нямат доказателства, че президентът на Украйна Володимир Зеленски или неговите висши помощници са участвали в операцията, или че извършителите са действали по указания на украински правителствени служители.

Атаката срещу тръбопроводите за природен газ, които свързват Русия със Западна Европа, породиха спекулации за това кой е виновен. Украйна се противопоставя на проекта от години, наричайки го "заплаха за националната сигурност", тъй като ще позволи на Русия да продава газ по-лесно на Европа.

Представители на украинското правителство и военното разузнаване твърдят, че не са участвали в атаката и не знаят кой я е извършил.

В новите разузнавателни данни се посочва, че тези, които са извършили атаката, са били противници на руския президент Владимир Путин.

Американски служители отказаха да разкрият естеството на разузнавателните данни и това как са получени или с какви доказателства разполагат. Те уточниха, че нямат категорични заключения за това и оставят отворена възможността операцията да е била проведена негласно от група, свързана с украинското правителство или службите за сигурност на страната.

През септември миналата година тръбопроводите бяха взривени, припомня bTV. Оценка показва, че ремонтът на тръбопроводите ще струва около 500 млн. долара.

Американски служители казват, че не са открили никакви доказателства за участие на руското правителство в атаката.

Според новите данни на разузнаването експлозивите най-вероятно са били поставени с помощта на опитни водолази, които не работят за военни или разузнавателни служби. Възможно е извършителите да са преминали специализирано държавно обучение в миналото.

Говорителка на ЦРУ отказа коментар. Говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом отправи въпроси за тръбопроводите към европейските власти, които провеждат собствени разследвания.

От публикацията не става ясно и кой е финансирал нападението, както и колко са били членовете на групата. Според разузнавателната информация тяхната националност е най-вероятно украинска или руска, но не са били замесени американски или британски граждани, допълва "Ню Йорк Таймс", цитиран от Ройтерс.

Официалното разследване на взривовете, които прекъснаха газопроводите "Северен поток" 1 и 2 миналия септември, не е приключило, заяви говорител на германското правителство в отговор на публикацията на "Ню Йорк Таймс".

Разследването се води от германските служби заедно със службите на Дания и Швеция, в чиито води станаха взривовете, припомня БНР.

Немски медии: Следите от взривовете на газопроводите в Балтийско море "водят към Украйна"

Следите от взривовете на газопроводите в Балтийско море от миналия септември "водят към Украйна", твърди във водещ материал германската обществена медия ARD.

Според ARD, Die Zeit и още няколко медии в Германия германските следователи са постигнали пробив след близо половин година усилия да извадят наяве причините за експлозиите на три от четирите тръби на газопроводите "Северен поток" 1 и 2. Следователите са идентифицирали яхтата, използвана от предполагаемите извършители на саботажа. Плавателният съд е бил на компания, регистрирана в Полша, но вероятно принадлежала на двама украински граждани.

Както писа по-рано днес "Ню Йорк Таймс", в западните служби имало податки, че отговорна за саботажа може да е била проукраинска група, но според ARD не се изключва извършителите да са оставили умишлено следи, уличаващи Украйна, за да ѝ навредят. Германските следователи не разполагат с доказателства кой е разпоредил взривовете.

Киев: Нямаме нищо общо с атаките срещу "Северен поток"

Високопоставен помощник на украинския президент Володимир Зеленски заяви днес, че Киев "няма нищо общо" с миналогодишните атаки срещу тръбопроводите "Северен поток" и няма информация какво се е случило, предаде Ройтерс.

Михайло Подоляк направи изявлението за Ройтерс, след като в. "Ню Йорк таймс" публикува материал, в който цитира длъжностни лица, че отговорност за взривяванията по тръбите носи проукраинска група, пише БТА.

Подоляк написа в "Туитър", че "Украйна няма отношение към инцидента в Балтийско море и не разполага с информация за "проукраинска групировка".

"Северен поток 1" и "Северен поток 2" се простират на около 1220 км от северозападното крайбрежие на Русия до Лубмин в Североизточна Германия. Първият струва повече от 12 млрд. долара за изграждане и е завършен през 2011 г., а вторият бе завършен през 2021 г., въпреки възраженията на официални лица в Съединените щати, Великобритания, Полша и Украйна.