Китайски и тайвански военни кораби са застанали едни срещу други близо до средната линия в Тайванския проток, предаде Ройтерс, като се позова на осведомен източник, информира БТА.

Според източника Пекин и Тайпе са изпратили по десетина плавателни съда, които не предприемат провокативни действия.

Също днес Китай е симулирал атаки срещу чуждестранни военни цели, край югозападното крайбрежие на Тайван, в рамките на своите учения около острова, потвърди източникът, който пожелал да запази анонимност, тъй като няма разрешение да говори пред медиите.

По-рано Пекин обяви, че е отработил прецизни удари по Тайван.

Тридневните китайски военни учения около острова завършват утре. Те бяха обявени, след като тайванската президентка Цай Ингвен се срещна в сряда в Калифорния с председателя на Камарата на представителите в САЩ Кевин Маккарти на връщане от обиколка в Централна Америка.

Военните учения целят "пълно обкръжение" на Тайван, съобщи китайската държавна телевизия Си Си Ти Ви, цитирана от Франс прес.

Снимка: БТА

"Днешното учение се фокусира върху способността да се поеме контрол над морето, въздушното пространство и комуникациите ..., за да се създаде възпиране и пълно обкръжаване" на Тайван, уточни телевизията.

Снимка: БТА

Точното място на тези операции не е известно.

Най-тясната част на Тайванския проток между китайския бряг и острова е около 130 километра.

Според китайската държавна телевизия в ученията са задействани ескадрени миноносци, ракетни катери и бойни самолети.

Снимка: БТА