Председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси напусна Тайван днес, след края на историческото си и противоречиво посещение, на което Пекин отговори със заплахи и обявяване на военни учения, предаде Франс прес.

82-годишната Пелоси поздрави официалните представители на летище "Съншан" в Тайпе, преди да се качи на борда на американски военен самолет, който излетя в 18:00 ч. местно време. Това се вижда на излъчени на живо телевизионни кадри, съобщава БТА.

Пелоси, заедно с още петима представители на Конгреса, се отправят към Южна Корея, следващата спирка от азиатската ѝ обиколка, която включва също Сингапур, Малайзия и Япония.

В Тайван председателката на долната камара на САЩ заяви, че нейната делегация е солидарна със самоуправляващия се остров, към който Китай има претенции и настоявания, че той трябва да е под контрола на Пекин.

Китай започна военни учения след пристигането на Пелоси и нарече визита ѝ провокация, която нарушава неговия суверенитет.

Прокитайски привърженици пък стъпкаха снимката й по време на протест пред Генералното консулство на Съединените щати в Хонконг.

Посещението нажежи до червено опасността от военен сблъсък, а Москва обвини САЩ в провокация. Китай пък извика за протестна нота американския посланик.