Китай осъди посещението като заплаха за мира и стабилността в региона и извика в министерство на външните работи американския посланик в Пекин Никълъс Бърнс, пред когото изрази протест, предадоха информационните агенции.

Заместник-министърът на външните работи на Китай Се Фън е извикал Никълъс Бърнс и е протестирал пред него във връзка с визитата на Пелоси в Тайван. Заместник-министърът на външните работи на Китай е посочил, че Вашингтон трябва да спре да провокира и да спре да подкрепя силите за независимост на острова. Заместник-министърът е окачествил посещението на Пелоси като "шокираща" стъпка и е предупредил, че тя ще има "изключително сериозни последствия".

"Китай няма да остане без реакция", е заявил Се Фън, цитиран от агенция Синхуа. Китай смята, че има суверенитет върху самоуправляващия се остров.

Вчера страната обяви военни учения във водите около Тайван. Агенция Синхуа предаде, че военноморските и военновъздушните сили на Китай ще проведат учения с бойни стрелби в шест зони около Тайван от 4 до 7 август. Китайските власти са забранили на кораби и самолети да влизат в посочените райони заради бойните стрелби по време на ученията. Три от шестте зони се припокриват с водите, които администрацията на Тайван смята за свои териториални води, съобщи агенция ТАСС, като се позова на тайванската централна информационна агенция.

В същото време Русия също реагира негативно срещу посещениието на Пелоси в Тайван. Москва разглежда посещението на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван като явна провокация, предаде агенция ТАСС, като се позова на изявление на руското външно министерство.

Считаме посещението ѝ за явна провокация в духа на агресивната линия на САЩ за цялостно сдържане на Китай, посочват от дипломатическото ведомство.

Руското външно министерство подчертава, че отношенията между страните на Тайванския проток са чисто вътрешни работи на Китай и Пекин има право да предприеме необходимите мерки за защита на своя суверенитет и териториална цялост по тайванския въпрос.

"Принципната позиция на Русия е непроменена: изхождаме от предпоставката, че има само един Китай, китайското правителство е единственото легитимно правителство, което представлява цял Китай, а Тайван е неразделна част от Китай", заявяват от руското министерство на външните работи.

Москва също така призова Вашингтон да се въздържа от действия, които подкопават регионалната стабилност и международната сигурност, и да признае новата геополитическа реалност, в която вече няма място за американска хегемония.

Северна Корея, Куба, Венецуела и Никарагуа осъдиха посещението в Тайван на председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси.

Министерството на външните работи на Северна Корея разкритикува "непредпазливата намеса" на САЩ във вътрешните работи на Китай във връзка с визитата на Пелоси, предаде агенция Ройтерс, като се позова на Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА). Говорител на външното министерство заяви, че Северна Корея "категорично осъжда" всяка външна намеса по въпроса за Тайван и "напълно подкрепя" Китай.

Куба, Венецуела и Никарагуа също осъдиха посещението на Пелоси в Тайван, предаде ТАСС. Министерствата на външните работи на трите страни направиха изявления във връзка с визитата и я окачествиха като провокация.

Куба изразява категоричното си отхвърляне на действията, насочени към накърняване на териториалната цялост и суверенитета на Китайската народна република, осъжда намесата във вътрешните ѝ работи и подчертава загрижеността си от нарастващото напрежение и ескалиращата ситуация около Тайван. Това е пряк резултат от агресивната политика и военното присъствие на САЩ и техните съюзници в Тайванския проток, се казва в изявление на кубинското външно министерство.

Никарагауа също заяви, че напълно подкрепя позицията на Китай по въпроса за Тайван.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси пристигна снощи в Тайван на необявено, но очаквано от мнозина посещение. Това е първата визита в Тайван на американски политик от такъв ранг от 25 години насам. Пекин многократно предупреди американската страна, че ако посещението продължи, то няма да остане без последствия и Китай ще предприеме твърди действия.