Демократът Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на американския Конгрес, започна посещението си в Тайван, късно вечерта във вторник, като част от обиколката си в Азия. Визитата й започна въпреки острите предупреждения от страна на Китай за сериозни последствия.

Високопоставеният политик на САЩ заяви малко след пристигането си, че посещението на нейната делегация е знак за "непоколебимия ангажимент на Америка да подкрепя жизнената демокрация на Тайван". "Солидарността на Америка с 23-те милиона души в Тайван днес е по-важна от всякога" и че нейното посещение "по никакъв начин не противоречи на дългогодишната политика на Съединените щати".

Снимка: AP/БТА

"Съединените щати продължават да се противопоставят на едностранните усилия за промяна на статуквото", каза Пелоси.

Пелоси и нейната делегация слязоха на летището в Тайпе от транспортен самолет на Военновъздушните сили на САЩ, където бяха посрещнати от външния министър на Тайван Джоузеф Ву и Сандра Оудкърк, висш представител на САЩ в Тайван.

Китайски военни самолети кръжаха постоянно по линията, разделяща Тайванския пролив преди пристигането на Пелоси. В последния реторичен залп китайският външен министър Ван И каза във вторник, че американските политици, които си "играят с огъня" по въпроса с Тайван, "няма да имат добър край", цитира думите му Ройтерс.

Нанси Пелоси стана най-високопоставеният американски политик, посетил самоуправляващия се остров, за който Китай претендира от 25 години. И заяви: "Не можем да стоим настрана, докато ККП продължава да заплашва Тайван - и самата демокрация", имайки предвид Китайската комунистическа партия.

Пелоси също така не пропусна да отбележи по думите й "бруталните репресии" на Китай срещу несъгласните с политиката на Пекин в Хонконг, както и отношението му към мюсюлманите уйгури и други малцинства, което Съединените щати смятат за геноцид.

По време на визитата си в Азия Пелоси посети Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония.