Русия разглежда посещението на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван като явна провокация, предаде агенция ТАСС, като се позова на изявление на руското външно министерство.

Пътуването на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван беше продиктувано от желанието на Вашингтон да докаже своята безнаказаност и всепозволеност, заяви в сряда руският външен министър Сергей Лавров, който пристигна на официално посещение в Мианма, предаде ТАСС.

Не се наемам да съдя какво ги е мотивирало (американците - бел. ред.), но не се съмнявам, че това отразява същата линия, за която говорим по отношение на украинската ситуация", каза Лавров.

"Това е желание да докажат на всички безнаказаност и да покажат своята всепозволеност. Каквото искам, после го обръщам - нещо такова."

Ръководителят на руското външно министерство подчерта, че не вижда друга "причина за създаване на такъв дразнител, всъщност изневиделица, знаейки много добре какво означава това за Китайската народна република".

В изявление, разпространено във вторник от руското външно министерство, се посочва, че руската страна разглежда това "посещение като явна провокация в духа на агресивната линия на САЩ за цялостно сдържане на КНР". Те също призоваха Вашингтон да се въздържа от действия, които подкопават регионалната стабилност и международната сигурност, и да признае нова геополитическа реалност, в която вече няма място за американска хегемония.

Говорителят на руското външно министерство Мария Запарова също коментира визитата на Пелоси в своя канал в Тегеграм като отбеляза, че американските власти демонстрират незачитане на правата на други страни като разрешиха пътуването на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван.

Според нея американските дипломати в Китай "буквално са си глътнали езиците и са се свили в ъгъла", страхувайки се от обществения гняв заради провокацията на посещението на Пелоси.

Захарова коментира и призоваването на американския посланик Никълъс Бърнс от китайските власти, като отбеляза, че дипломатът е наясно, че САЩ за пореден път са демонстрирали незачитане на правата на други държави.

"Показателно е, че посолството на САЩ в Китай, обикновено активно на информационния фронт, млъкна и не направи нито една публикация за два дни", отбеляза Захарова в своя канал в Телеграм.

Посещението на председателя на долната камара на Конгреса на САЩ в Тайван вчера беше първото за американски политик от такъв ранг от 25 години. Официален Пекин остро протестира срещу тази визита с аргумента, че  нарушава принципа "Единен Китай" и многократно обърнаха внимание на факта, че няма да оставят това пътуване без отговор.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси приветства самоуправляващия се остров като "едно от най-свободните общества в света" в днешната си реч пред парламента в Тайпе. А Пекин даде израз на гнева си във връзка с присъствието на Пелоси на острова, смятан от Китай за част от неговата територия със започване на военна дейност в околните води, извикване на американския посланик в Пекин и обявяване, че преустановява селскостопански внос от Тайван, предаде Ройтерс.

Пелоси пристигна в Тайпе късно снощи на необявено, следено отблизо посещение и каза, че то показва непоколебимия ангажимент на САЩ към демокрацията в Тайван.

В словото си пред парламента днес Пелоси похвали президенката Цай Ингвен, подозирана от Пекин, че се стреми към официална независимост, което е "червена линия" за Китай.

"Благодарим ви за вашето лидерство Искаме светът да оцени това", каза Пелоси и призова за засилено междупарламентарно сътрудничество.

Пелоси каза също, че ново американско законодателство, целящо засилване на производството на чипове, за да се конкурира с Китай, предлага по-голяма възможност за икономическо сътрудничество между САЩ и Тайван.

Сега, повече от всякога солидарността на Америка с Тайван е от решаващо значение, каза Пелоси на Цай и добави, че решимостта на Америка да съхрани демокрацията в Тайван и останалата част от света остава непреклонна.

По-късно днес се очаква Пелоси да се срещне с правозащитници.

Малко след пристигането на Пелоси китайските военни обявиха, че започват военновъздушни и военноморски учения близо до Тайван и тестови изстрелвания на конвенционални ракети в морето източно от Тайван, а агенция Синхуа предаде, че до неделя в близост до острова ще има учения с бойни стрелби.

Китайското външно министерство каза, че посещението на Пелоси сериозно уврежда мира и стабилността в Тайванския проток, оказва тежко въздействие върху политическата основа на китайско-американските отношения и сериозно нарушава суверенитета и териториалната цялост на Китай.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза след пристигането на Пелоси, че САЩ няма да бъдат сплашени от заплахите на Китай или от войнствената му риторика и няма причина нейното посещение да предизвиква криза или конфликт.

Президентката на Тайван Цай благодари на Пелоси за конкретните й действия в подкрепа на Тайван в този критичен момент и посочи, че островът няма да отстъпи пред лицето на засилените военни заплахи.

Визитата на Пелоси в Тайван покачва напрежението между Китай и САЩ, обръщайки Пекин с лице към Русия, отбелязват руски издания. На пръв поглед възможността за военен сблъсък между двете ядрени сили заради визитата изглежда абсурдна. Според повечето експерти и двете страни по-скоро показват мускули и нямат реални планове за използване на сила. Но дори да е така, струпването на много военна техника в повишена готовност безспорно повишава рисковете от непреднамерен сблъсък, отбелязва "Росийская газета" в коментар за посещението на Пелоси в Тайван.

Китай все пак позволи самолетът на Пелоси да кацне в Тайпе и някои може да видят в това победа на САЩ. Всъщност военната сдържаност на Китай изглежда проява на здравомислие, каквото не достига на Щатите. А най-вече не бива да се мисли, че този враждебен жест ще мине без реакция. Китайското ръководство ще го запомни и със сигурност ще отвърне, предупреждава московският официоз.

Наивно е да се разчита, че Китай ще остави визитата на Пелоси без отговор. Още от 1 август той замрази вноса на храни, произвеждани от над 180 островни компании, посочва "Известия". Източници на тайвански медии допускат, че Пекин обмисля и ограничения върху вноса на промишлени стоки, ако отношенията между двата бряга на Тайванския проток продължат да се влошават, се казва в материала.

Западните медии също определиха визитата на Пелоси като нагнетяване на напрежението между Пекин и Вашингтон.

"Гардиън" помества анализ, в който се отбелязва, че тази визита рискува да подразни безсмислено Китай, тъй като вероятно посещението ще нагнети напрежение между Пекин и Вашингтон, но това няма да доведе до повече сигурност за Тайван. Авторът Винсънт Ни, който е кореспондент на изданието с ресор Китай, допълва, че визитата идва в деликатна от политическа гледна точка година за китайския президент Си Цзинпин - преди предстоящия наесен конгрес на Китайската комунистическа партия, на който Си се очаква да получи трети мандат за управление, и на 95-тата годишнина от създаването на Китайската народноосободителна армия.

Републиканската партия като никога похвали Пелоси заради посещението ѝ в Тайван, пише "Индипендънт". Вестникът отбелязва, че дори и Белият дом е предупредил, че посещението може да не е добра идея.

Вашингтон пост" помества авторска статия на Пелоси във връзка с посещението, в която тя разяснява защо е заминала начело на делегация на Конгреса за Тайван. В материала се посочва, че посещението е "категорична декларация, че Америка застава зад своя демократичен партньор Тайван, докато той брани себе си и свободата си". Допълва се, че посещението е знак към "милионите потискани и заплашвани от Китай", препратка към действията на Китай в Хонконг и по отношение на уйгурското си мюсюлманско малцинство.

"Ню Йорк таймс" също отбелязва, че с посещението си Пелоси рискува да раздразни още повече Китай.

Изданието коментира и че за 30-годишната си политическа кариера Пелоси има богат опит в предизвикването на Китай, а сегашната ѝ визита е кулминацията на нейните действия в тази насока.