САЩ обявиха изключване на Косово от програма за военни учения, предаде АФП. Това е първата санкция след решението на Прищина да назначи албански кметове в градовете със сръбско мнозинство в северната част на страната, което стана повод за ново напрежение, посочва агенцията.

При сблъсъци в Северно Косово в понеделник бяха ранени 30 войници на НАТО и над 50 протестиращи.

Джефри Ховениер, посланик на САЩ в Прищина, обяви изключването на Косово от "Defender 23" - програма за съвместни военни учения с участието на повече от 20 държави, която започна през април и трябва да продължи до края на юни в Европа.

"За Косово тези учения приключиха", заяви Ховениер пред журналисти в Прищина.

САЩ са посъветвали премиера на Косово Албин Курти да промени курса си на действие, но той е пренебрегнал това, пише сръбският вестник "Данас".

Посланик Ховениер обяви, че САЩ обмислят и други мерки, и в момента нямат "никакъв ентусиазъм" да помогнат на Косово в усилията му да получи по-широко международно признание или напредък към членство в ЕС и НАТО.

Споменават се и други мерки, включително забрана за заминаване на официални лица от Косово за посещение в САЩ, пише "Данас".

Войниците от мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР) поставиха днес метални заграждения и бодлива тел около сградата на общината в град Звечан, Северно Косово, където след сблъсъци с косовски сърби бяха ранени около 30 войници от международната мисия, съобщи Танюг.

На място присъстват и представители на косовските специални части.

Косовски сърби започнаха да се събират на протест тази сутрин пред общината в Звечан, една от четирите в Северно Косово с предимно сръбско население, където бяха избрани за кметове косовски албанци.

НАТО реши вчера да изпрати още 700 войници в Северно Косово, за да помогне за успокояването на ситуацията след сблъсъците в понеделник, припомня Асошиейтед прес.

Ескалацията на напрежението започна в петък, когато сърбите в Северно Косово се опитаха да попречат на наскоро избраните косовски албански кметове да влязат в общинските сгради и да поемат задълженията си. Косовската полиция използва тогава сълзотворен газ, за да разпръсне събралите се и да пусне новите служители в офисите. Същия ден сръбските войски по границата с Косово бяха приведени в повишена готовност.

В понеделник, когато косовската полиция използва отново сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите сърби в Звечан, се стигна до сблъсъци, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

Косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово и все още гледат на Белград като на своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите в Косово бойкотираха местните избори през април и кандидатите от албански произход спечелиха изборите в четири общини, населени предимно със сърби - Звечан, Лепосавич, Зубин Поток и Северна Митровица. Избирателната активност бе 3,5 процента. Сърбите призоваха косовското правителство да отстрани албанските кметове от кметствата и да допусне местните администрации, финансирани от Белград, да се върнат към задълженията си.