Арменският парламент беше разпуснат, след като за втори път не успя да избере нов премиер и това проправя пътя към предсрочни избори, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Подалият оставка миналата седмица премиер Никол Пашинян беше единствен кандидат на днешното гласуване.

Пашинян и поддръжниците му искат предсрочни избори, тъй като в сегашния парламент контрол има партията, която подкрепяше неговия предшественик и блокира някои от инициативите му.

43-годишният бивш журналист зае поста през май, след като оглавяваше продължили със седмици протести, които принудиха дългогодишния президент Серж Саркисян да подаде оставка.

Пашинян обяви оставката си на 16 октомври, но остана временно изпълняващ длъжността, за да може да свика предсрочни парламентарни избори. По-рано днес той каза, че изборите ще се състоят на 9 декември, отбелязва Франс прес. Съгласно арменската конституция предсрочни избори трябва да се свикат от 30 до 45 дни след разпускането на парламента.

"След като парламентът отхвърли моята кандидатура, президентът ще подпише съответния указ. Съгласно договореностите, изборите ще се състоят на 9 декември", каза той на брифинг в парламента.

Днес арменският парламент ще разгледа за втори път кандидатурата на Пашинян за премиер, след като вече веднъж я отхвърли. Ако това се повтори, ще бъдат свикани предсрочни парламентарни избори.

Самият Пашинян призова депутатите да отхвърлят неговата кандидатура, издигната по чисто технически причини.

Всички четири парламентарни групи обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата.