Премиерът на Армения Никол Пашинян обяви днес по националната телевизия, че подава оставка от поста, за да може парламентът да бъде разпуснат и да бъдат свикани предсрочни парламентарни избори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Подавам оставка. Пожелавам на всички успех на изборите. Ние гарантираме справедливи избори", каза Пашинян, цитиран от ТАСС. "Разбира се, оставката е формална, но въпреки всичко това е вълнуващ момент", добави той.

Бившият опозиционен лидер пое властта след протести през май. След революцията обаче нямаше парламентарни избори и Пашинян твърди, че съставът на парламента не отразява политическата реалност в страната, посочва Ройтерс.

В срок от 14 дни след оставка на премиера парламентът съгласно конституцията трябва да избере нов глава на правителството. В случай че премиер не бъде избран при два опита, законодателният орган се разпуска и се насрочват извънредни парламентарни избори, пояснява ТАСС. И четирите фракции в парламента на Армения вече заявиха, че не възнамеряват да издигат кандидати за поста. Според плановете на Пашинян предсрочните избори за законодателния орган ще се състоят в първата половина на декември.