Готов е първият модернизиран стратегически бомбардировач Ту-160М. Предстоят изпитания, каза днес източник от военнопромишления комплекс, съобщи ТАСС.

"На 28 ноември първият модернизиран стратегически бомбардировач Ту-160М е прехвърлен от производствените мощности в полетната изпитателна станция на KAЗ (Казански авиационен завод) за започване на етапа на изпитания на земята и в полет", каза източникът.

Както той поясни, след завършване на наземното изпитване, Ту-160М ще бъде прехвърлен във фаза на полетни тестове.

Ту-160М е създаден като част от програма за дълбока модернизация на бойните самолети Ту-160, припомни източникът на ТАСС. Новата версия на самолета трябва значително да увеличи общата ефективност на авиационния комплекс, когато се използва по предназначение.

В кабината на модернизирания бомбардировач

Снимка: Министерство обороны РФ

През януари министърът на отбраната генерал Сергей Шойгу по време на среща в Казан обяви, че първият масово произведен модернизиран стратегически бомбардировач Ту-160М трябва да влезе на въоръжение в армията през 2021 година. Началникът на военния отдел в министерството добави тогава, че производството на самолета е възобновено в самолетостроителния завод в Казан.

Според министър Шойгу, Ту-160М ще бъде оборудван с най-новата система за въздушна защита, модерна и надеждна комуникационна система с повишена шумоизолация, уникално оръжие, което значително ще разшири бойните си възможности при използване на конвенционални и ядрени оръжия.

Какво се планира за новия самолет

До 2020 г. ВВС на Русия планира да получи повече от 10 самолета Ту-160М.

Ту-160М ще бъде оборудван с нова оръжейна система, която позволява използването на перспективни крилати ракети и бомбено въоръжение. Напълно се модернизира електронната и авиационна техника съобщи Министерството на отбраната.

Специалистите от ВВС прогнозират, че бойната ефективност на самолета Ту-160М ще се увеличи поне 2 пъти спрямо Ту-160.