Държавната Дума предложи наказание до 7 години затвор или глоба до два милиона рубли ( 45 хиляди лева) за нарушаване на санитарно-епидемиологичните правила. Предложението е качено на сайта на руския парламент, съобщи вестник “Известия“.

Милиони руснаци са изложени на риск поради COVID-19, лекарите ги съветват да се опитат да не напускат дома си.

„За нарушаване на санитарно-епидемиологичните правила, довело до смърт на човек поради небрежност или свързано с умишленото създаване на заплаха от масови заболявания, се предлага глоба до 2 милиона рубли или в размер на заплата или друг доход за период от 4 до 5 години или забрана за заемане на определени длъжности или да се занимават с определени дейности от 3 до 5 години или лишаване от свобода до пет години “, се казва още в предложението.

В допълнение, за нарушаване на санитарните и епидемиологични правила, причинили смъртта на две или повече лица, се предлага наказание с лишаване от свобода до седем години.

Измененията, както бе отбелязано, ще бъдат обсъдени на заседание на 25 март.

Броят на заразените с коронавирус в Русия за последното денонощие се е увеличило до 495 души в 14 региона на страната, предаде ТАСС. Вчера засегнатите от заболяването бяха 438 души. Това сочат данните от руския оперативен щаб за борба с Covid-19. 28 от новите случаи са в Москва. За денонощието оздравелите са петима и общо стават 22 души.

За първа жертва Русия съобщи миналата седмица.