Бомба се е взривила на входа на голяма сграда в пристанищния район Пирея на гръцката столица призори, като е нанесла сериозни щети в радиус до 200 метра, включително на жилищни сгради и търговски обекти, предадоха гръцките медии, цитирани от Асошиейтед прес и БТА. Няма ранени хора.

Полицията съобщи, че взривното устройство е поставено около 01.20 часа. Експлозията е избухнала във входа на жилищен блок, до магазин за обувки на ул. "Филонос", като по чудо е избягал бездомник, който е спял съвсем близо до местопроизшествието.

Тази сутрин служителите на реда отцепи района в близост до взрива за няколко часа, за да събере доказателства. Органите на реда потвърдиха, че нощният взрив е бил причинен от бомба.

Според първите оценки на полицейските изследователи експлозията е предизвикана от големи количества взривен материал, който вероятно е бил поставени в метален контейнер. Експлозията е създала кратер с диаметър 67 сантиметра и дълбочина 45 сантиметра.

Според властите в голямата сграда се помещават корабна компания, адвокатски и застрахователни кантори и магазини на приземния етаж.

Към момента извършителите не са установени. Не е ясно и каква е била целта на атаката. Взривът е повредил магазини, които се помещават на първия етаж на блок, и е изпочупил прозорци на апартаменти и офиси.

Телевизионни кадри от района показват разбити витрини и отломки, разпръснати по улицата.  Същата сграда е атакувана и през юли 2020 г., причинявайки сериозни щети.

В миналото за нападения срещу търговски обекти в Атина са били обвинявани антиправителствени групировки, но също и престъпни групи за рекет, пише Асошиейтед прес.