Европейската комисия (ЕК) не е дала съгласието си за деблокирането на 10 млрд. евро от фондовете на Европейския съюз за Унгария. Причината е, че очаква последното действие от страна на властите - публикация в "Държавен вестник", както и да се види как ще се развива ситуацията след това.

Така завеждащият пресслужбата на Комисията Ерик Мамер отговори на въпрос дали проблемът вече е решен. Мамер не уточни каква публикация очаква да види, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова. 

Според медиите там тази стъпка може да бъде предприета в замяна на сваляне на унгарското вето върху помощта от 50 млрд. евро за Украйна и започването на преговори за присъединяване на страната към ЕС.

От Съвета на ЕС са заявили пред общественото радио, че не е взето решение в подобна насока на заседанието на постоянните представители тази сутрин.

Въпросът трябва да се реши от европейските лидери на тяхната среща в четвъртък и петък.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски, който е на посещение в Осло, коментира, че унгарският премиер Виктор Орбан "няма никаква причина" да блокира присъединяването на Украйна към Европейския съюз. Коментарът му дойде в навечерието на заседанието на Европейския съвет, на което ще бъде обсъден този въпрос, предаде Франс прес.

"Помолих го да ми даде поне една причина, не три, пет или десет, а една причина. Все още чакам отговора", заяви Зеленски на пресконференция в норвежката столица след среща с лидерите на северните страни.

"Няма причина да се блокира украинското членство в ЕС", подчерта той. Започването на преговори за присъединяване към ЕС и одобряването на 50 млрд. евро европейска помощ под формата на безвъзмездни средства и заеми за Украйна ще бъдат включени в дневния ред на европейската среща на върха в Брюксел в идните два дни. 

Унгарският премиер националист Виктор Орбан, единственият лидер от ЕС, който поддържа тесни връзки с Кремъл след инвазията на Русия в Украйна, обаче заплаши да блокира тези ключови за Украйна решения.

Това би било "ужасна грешка", повтори Орбан днес по отношение на започването на преговори с Киев.

В Осло Зеленски заяви, че се надява да има "много конструктивна среща" с унгарския лидер, "защото имаме обща граница".