Жилището на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал в английския град Солсбъри ще бъде придобито от съвета на графство Уилтшър, за да не бъде превърнато в хотел тип "нощувка със закуска" (B&B), предаде ТАСС, позовавайки се на вестник "Сън", допълва БТА.


Британското издание цитира изявление на корпоративния директор на съвета за икономически растеж, инвестиции и жилищна политика Алистър Канингъм.

Поехме ангажимента жилището да не се използва за хотел тип "нощувка със закуска", като се търгува с историята му, и сме готови да го придобием, казва той пред изданието и допълва, че властите на графството все още водят преговори по въпроса с представители на британското правителство.

Канингъм отбеляза също, че съседите на Скрипал са изразили безпокойство за съдбата на жилището на бившия полковник. По думите на Канингъм, ако все пак жилището попадне в частни ръце, "съветът ще гарантира, че тази недвижима собственост няма да се използва като жилище."

Сергей Скрипал, бивш полковник от руското разузнаване, осъден за шпионаж в полза на Великобритания и по-късно разменен за други двойни агенти, беше открит на 4 март 2018 г. в безсъзнание, заедно с дъщеря си Юлия, на пейка в южния английски град Солсбъри. Двамата оцеляха.

Британските власти обвиниха ГРУ, че се е опитало да го отрови с мощен нервнопаралитичен агент "Новичок". Москва отрича всякаква отговорност по случая.