Известен руски всекидневник публикува на уебсайта си аудиосъобщение, което твърди, че е направено от бившия двоен агент Сергей Скрипал, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според таблоид "Московский комсомолец" 30-секундният запис е съобщение, оставено от Скрипал на телефонния секретар на племенницата му Виктория, която живее в Русия. Той й се обадил на 9 май по случай Деня на победата над нацистите през Втората световна война.

"При мен всичко е нормално. При Юлечка също", казва той, имайки предвид дъщеря си Юлия, с която бяха намерени в безсъзнание на 4 март 2018 г. в английския град Солсбъри.

Оттогава Сергей Скрипал не е виждан и не се е изявявал публично.

"Искам да разбера вие как сте", добавя 67-годишният Скрипал, бивш полковник в руското разузнаване, осъден за шпионаж в полза на Обединеното кралство. Към момента местоположението му е неизвестно. Това втори път, в който Скрипал прави опит да се свърже с Виктория. Първият път е бил преди няколко дни, след като съпругът й е бил ударен на улицата от мъж, обвинил го, че е свързан с двойния агент.

Обединеното кралство обвинява Русия, че стои зад отравянето на Скрипал, а Москва отрича тези "недопустими обвинения".

Няколко дни преди аудиосъобщението, племенницата на Скрипал - Виктория Скрипал, беше пребита. Тя разказа и причините за побоя над нея и нейния съпруг. Инцидентът е станал в град Ярославъл, Ярославска област. Съпругът на Виктория бил нападнат от бившия председател на Асоциацията на собствениците на жилища, който бил свален от поста. Тя тръгнала да защитава мъжа си, но и тя е станала мишена на бияча.

Виктория Скрипал разкри, че не за първи път въпросното лице я обижда и напада. По време на събрание на членовете на асоциацията мъжът започнал да ги обижда, а според Виктория причина за обидите е дейността на Сергей Скрипал.

Бившият руски агент е предавал имената на свои колеги на западното разузнаване. Той работи като шпионин за британската тайна разузнавателна служба от 1995 г. до арестуването му в Москва през декември 2004 г. Тогава вече е бил пенсиониран, но продължавал да разпитва подозрително свои колеги от руските служби за работата им.

Осъден е за измяна на 13 години в наказателна колония от руски съд през 2006 г. Помилван е от руския президент - с още трима души, осъдени за шпионаж и разменени за руски агенти, задържани в САЩ (Анна Чапман е най-известното име сред тях). След това Скрипал заживял със семейството си в Солсбъри в малка къща през 2010 година. Тя била закупена на негово име от британското разузнаване на цена от 200 000 паунда. Скрипал решил да не се укрива. Опитът за убийство срещу него и дъщеря му Юлия, извършен миналата година, вероятно е било възможно именно поради това, че той е бил лесно откриваем.