Инцидентът с падналата на полска територия ракета показва, че Западът все повече се доближава до следваща световна война, предупреди днес заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев.

"Историята с украинския "ракетен удар" срещу полска ферма доказва само едно: Западът със своята хибридна война срещу Русия повишава вероятността от започване на световна война", написа Медведев в Twitter.

Ден преди това бившият руски президент коментира проекта за резолюция на Общото събрание на ООН относно замразените руски активи.

"Ако е въз основа на решение на Общото събрание на ООН, изсмукано от едно известно място от вражески държави, ще бъдат приети национални актове за кражба на руски активи, няма да имаме избор.

Ще се наложи безвъзвратно да изземаме парите и собствеността на частните инвеститори от тези страни, въпреки че те не носят отговорност за глупаците в техните правителства.

По щастливо стечение на обстоятелствата в нашата страната те (чуждестранни кредити, замразени сметки и други ценности) са на стойност тъкмо над 300 млрд. долара. Достатъчно, за да компенсира откраднатото от Русия.

P. S. Като цяло е тъжно: ООН е взела толкова беззаконни решения, че направо ти иде да загасиш светлините. И светлините изгасват. На следващия ден...", написа Медведев в Telegram.

Вчера Русия нанесе масирани удари по украинската енергийна инфраструктура. По време на обстрела в село Пшеводув (Люблинското воеводство) в Източна Полша на границата с Украйна, падна ракета, която уби двама души. Според президента на Полша Анджей Дуда все още няма доказателства, които да посочват кой е изстрелял ракетата.

Същевременно президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че ракетният удар по Полша е "послание на Русия, адресирано до срещата на лидерите от Г-20". Зеленски каза това по време на онлайн изказване по време срещата на остров Бали. "Сред вас има държава терорист, от която трябва да се браните", подчерта украинският държавен глава.

На фона на случващото се Китай призова страните да "запазят спокойствие" и да "проявят сдържаност". Говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг заяви, че трябва да се предотврати изострянето на ситуацията.

В изявление, публикувано от администрацията на френския президент Еманюел Макрон, Париж призовава за максимална предпазливост при определянето на произхода на ракетата, паднала в Източна Полша, и предупреждава да не се стига до ескалация.

Президентът на Естония Алар Карис заяви пред Би Би Си, че смята случилото се за "отделен инцидент", но при всички случаи войната трябва да бъде прекратена възможно най-скоро.

Министерството на външните работи на Финландия заяви, че е необходимо да се помогне на Полша да проведе разследване, да се установят всички подробности и едва след това да се предприемат "съответните действия".

Белгийският министър на външните работи Хаджа Лабиб призова за сдържаност след инцидента в Полша до изясняване на обстоятелствата. "Трябва да запазим хладнокръвие, защото още не разполагаме с всички отговори, които ще помогнат за определянето на следващите стъпки", добави тя.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че уважава изявлението на Русия във връзка с падналите в Полша ракети, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА. "За нас е важно, че Русия казва, че това няма нищо общо с тях. Изявлението на [президента на САЩ Джо] Байдън, че ракетите не са руско производство, показва, че те не са свързани с Русия", посочи турският лидер. По думите му ситуацията трябва да бъде разследвана и той ще разговаря с руския президент Владимир Путин, когато се върне в Турция, посочва Ройтерс. "Разследването и проучването са задължителни", подчерта той.