Извънредно съвместно заседание на комисиите по външна политика и по отбрана инициираха техните председатели Христо Гаджев и Екатерина Захариева от ГЕРБ. Повод за заседанието е напрежението след инцидента с паднали ракети на територията на Полша, съобщиха от Народното събрание.

По време на извънредното заседание депутатите от двете комисии ще направят преглед на всички данни и обстоятелства, които са известни по инцидента към момента.

За участие в заседанието са поканени министърът на външните работи Николай Милков и министърът на отбраната Димитър Стоянов, както и шефовете на Военното разузнаване и на Държавна агенция "Разузнаване".

Ръководителите на разузнавателните служби трябва да обяснят пред народните избраници какви рискове съществуват за сигурността на страната ни.

Вчера Русия подложи Украйна на масирани ракетни атаки, а вечерта полската страна съобщи, че две ракети са паднали на около 10 км от украинската граница на полска територия, при което двама души са загинали. Инцидентът стана в граничното с полско село Пшеводув.

Последва спешно събиране на бюрото за национална сигурност заедно с комисията по националната сигурност и отбрана, след което от правителството на страната обявиха, че Полша повишава степента на готовност на някои военни части и обмисля дали е необходимо задействането на чл. 4 от Северноатлантическия договор.

Днес вече президентът Анджей Дуда беше по-предпазлив в изявленията си, като посочи, че няма убедителни доказателства за това кой я е изстрелял и къде е произведена. Той заяви, че "най-вероятно" е произведена в Русия, но това все още се проверява. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика за по-късно през деня извънредна среща на посланиците на НАТО, за да обсъдят събитията в Полша, съобщава още АП. Междувременно руската страна отрече да е изстрелвала ракети в тази част, близо до полската граниа и нарече случилото се провокация от украинска страна.