Майката на 6-годишната дъщеря на убития по време на арест в САЩ Джордж Флойд направи първото изявление пред медиите. Рокси Уошингтън дойде на брифинга с малката Джиана и през сълзи заяви:

"Ето това ми отнеха тези полицаи. В края на деня те ще се приберат у дома и ще бъдат със семействата си. Джиана няма баща. Той никога няма да я види да расте, да се дипломира, няма да я разходи. Тя има нужда от баща си, но вече няма такъв. Тук съм заради детето си, тук съм и заради Джордж, защото искам правосъдие за него, защото той беше добър човек".

По времето на изявлението на жената продължаваше поредният ден на протести и сблъсъци. Много политици застанаха на страната на недоволните. Един от тях е бившият американски президент Джордж У. Буш, който изрази подкрепа към протестите срещу расовата дискриминация и разкритикува тези, които се опитват да накарат протестиращите да замълчат. Той коментира и и това как полицаи разпръскват с насилие мирен протест край Белия дом, за да може оттам да мине настоящият държавен глава Доналд Тръмп, за да стигне до църква, пред която да позира с библия пред камерите.

Снимка: AP/БТА

"Има по-добър начин. Има по-добър път - на съпричастността и споделената ангажираност, на смелите действия и мира, вкоренени в правосъдието. Убеден съм, че заедно американците ще изберат по-добрия път", каза Буш.

Той апелира белите американци да потърсят пътя на подкрепата и разбирането към чернокожите си сънародници, които "все още са подложени на експлоатация".

Независима аутопсия потвърди, че Флойд той е починал от задушаване вследствие на продължителен натиск от полицай, който притиска врата му, докато не му дава да стане от земята. Служителят на реда беше уволнен, арестуван и обвинен в убийство, а трима негови колеги бяха сам уволнени. 

Херо Мустафа: Трябва справедливостта да надделее над омразата

Междувременно и американският посланик у нас Херо Мустафа направи изявление:

"Смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис беше трагедия и ние споделяме чувството на тъга и мъка, които изпитват редица хора в Съединените щати и по света. Всеки човек има право да се отнасят към него с достойнство и да бъде в безопасност по нашите градски улици. Трябва да започнем открита дискусия, да се поучим от грешките си и да засилим ангажимента си към нашите основни ценности, включително равни права и върховенство на закона.

Както казаха редица американски официални лица, сега трябва да удвоим усилията си, за да гарантираме, че раните ще започнат да заздравяват и че справедливостта ще надделее над омразата и хаоса. Чрез открит диалог и дебат можем да работим за преодоляване на дискриминацията и разделението и да гарантираме, че всички граждани могат да се ползват от правата, които заслужават".