"Хаосът, беззаконието и разрушенията превземат Ню Йорк. Кога губернаторът ще поиска помощ от федералното правителство? Ню Йорк е напълно извън контрол. Трябва да се сложи край на безредиците".

Това написа американският президент Доналд Тръмп в Twitter по повод протестите, превзели САЩ заради бруталния арест и смъртта на чернокожия Джордж Флойд.

Полицията в Ню Йорк арестува 200 души през изминалата нощ. А президентът Доналд Тръмп отправи остра забележка към губенатора Андрю Куомо заради ситуацията.

Размириците продължават вече седмица и при тях загинаха 11 души, а стотици бяха ранени.

Протестите обаче стават постепенно мирни. В Хюстън - родния град на убития тъмнокож мъж, се проведе марш в негова памет. Събитието беше организирано от местни рапъри и негови приятели, а на него се събраха около 25 000 души. 

Военнослужещи са разположени в околностите на Вашингтон, където избухнаха протести и размирици. 

В Орландо, Флорида около 2 000 души се събраха на мирен митинг и се отправиха към кметството.

В Сиатъл демонстранти застанаха пред полицейския кордон с чадъри, за да се предпазят от използваните от полицията лютив спрей и сълзотворен газ.

Протестите се пренесоха и извън Америка. 

Хиляди хора се събраха в центъра на Лондон днес, за да протестират срещу полицейското насилие и обстоятелствата около смъртта на Джордж Флойд.

Много от протестиращите бяха облечени в червено и бяха с маски. Някои държаха транспаранти с надписи като "Обединеното кралство не е невинно: по-малко расистко пак е расистко" и "Расизмът е глобален проблем". Други скандираха "Джордж Флойд", "Животът на чернокожите има значение" и "Без справедливост няма мир", съобщиха репортери на Ройтерс от мястото на събитието.

Някои скандираха обиди по адрес на президента на САЩ Доналд Тръмп и британския премиер Борис Джонсън.

Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви във връзка с гнева, избухнал в САЩ и възмущението и на други места след убийството на Флойд, че животът на чернокожите има значение, както и че подкрепя правото на протест, но когато това се прави по законен начин и при спазване на социалната дистанция.

"Разбира се, че животът на чернокожите има значение, и напълно разбирам болката и гнева не само в Америка, но и по целия свят, в това число и в нашата страна", каза той пред депутатите от британския парламент.

"Както вече имах възможност да кажа, подкрепям и правото на протест. Единствено бих искал да изтъкна в тази връзка, че всякакви протести трябва да бъдат провеждани в рамките на закона, а в нашата страна протестите трябва да бъдат провеждани и в съответствие с правилата за социална дистанция", добави Борис Джонсън.

Помолен да коментира дали ще проучи въпроса за износа за САЩ на оборудване за борба с безредици, включително на сълзотворен газ и гумени куршуми, той отговори, че ще проучи всяка жалба.