На среща в Лондон американският държавен секретар Майк Помпейо обсъди с британския премиер Борис Джонсън начините за справяне с нарастващата мощ на Китай. Срещата се състоя само седмица след като британското правителство забрани в националната мобилна мрежа от пето поколение да се използва оборудване на китайската компания Хуавей, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства забраната, твърдейки, че е повлиял на Лондон да я наложи. Великобритания отрече да е взела решението си под политически натиск от страна на САЩ, припомня Ройтерс.

Според дипломати в момент, когато Лондон втвърдява отношението си към Китай заради действията му за справяне с новия коронавирус и закона за националната сигурност в Хонконг, визитата на Помпейо е опит за укрепване на решимостта на Джонсън и е знак за потенциална награда под формата на споразумение за свободна търговия с Лондон след Брекзит.

След разговорите си с Джонсън в градината на премиерската резиденция на "Даунинг стрийт" 10 държавният секретар определи посещението си като конструктивно.

"Дълготрайните, силни отношения между страните ни са основата на днешната ни откровена дискусия по различни въпроси - от мрежата 5G до преговорите за двустранна сделка за свободна търговия", каза той.

Помпейо поздрави Великобритания за решението да откаже достъп на "Хуавей" до телекомуникационната си мрежа, определяйки го като правилно, тъй като личните данни на гражданите й биха мигли да попаднат в ръцете на китайската комунистическа партия.

Държавният секретар каза, че САЩ искат да създадат световна коалиция за париране на Китай и обвини Пекин, че използва пандемията от коронавируса, за да прокарва собствените си интереси.

"Надяваме се да изградим коалиция, която осъзнава заплахата и ще работи колективно, за да убеди китайската комунистическа партия, че този вид поведение не е в неин интерес", каза Помпейо на кратка пресконференция след среща с британския си колега Доминик Рааб.

Той изрази надежда търговско споразумение между САЩ и Великобритания да бъде сключено в най-скоро време.

Военният министър на САЩ иска да посети Китай

Междувременно американският министър на отбраната Марк Еспър обяви днес намерението си да посети Китай тази година, въпреки обвиненията на Вашингтон към Пекин, че е направил Южнокитайско море своя "морска империя", предаде Франс прес.

"До края на тази година се надявам да посетя Китай за първи път в качеството си на министър на отбраната с цел да подобря сътрудничеството в областите, в които имаме общи интереси и да установя необходимите канали за комуникация във време на криза", заяви Еспър по време на онлайн семинар, организиран от Международния институт за стратегически изследвания (IISS).

Шефът на Пентагона припомни, че САЩ считат териториалните претенции на Пекин в Южнокитайско море за "незаконни", но подчерта, че САЩ "не търсят конфликт".

Вашингтон иска "положителни и продуктивни отношения с Китай" и желае "да се отворят канали за комуникация и намаляване на риска", продължи той. Но "Китай няма право да превръща международните води в изключителна зона на "собствената си морска империя".

По време на посещението си Помпейо ще се срещне също с младия хонконгски активист Нейтън Ло и с последния британски губернатор на Хонконг Крис Патън.

Джонсън проведе първо правителствено заседание на живо от месеци

След срещата с важния си гост днес, британският министър-председател Борис Джонсън проведе своето първо правителствено заседание на живо с водещите си министри от повече от четири месеца, опитвайки се да даде пример на британците, насърчавайки ги да се връщат на работа, и да съживи засегнатата от коронавируса икономика, предаде Ройтерс.

Седмичните заседания в премиерската резиденция на "Даунинг стрийт" бяха заменени от видеоконферентни срещи, когато кризата с Ковид-19 заплашваше да излезе от контрол.

В последните седмици обаче Джонсън призовава хората да се връщат на работните си места, разтревожен, че икономиката може да се срине в дългосрочен план заради карантинните ограничения.

Министрите, снабдени с дезинфектанти за ръце и отделни бутилки с вода, бяха призовани да присъстват на заседание при спазване на физическа дистанция, наредени на разстояние около събрани в правоъгълник маси в голяма зала във външното министерство.

"Добре дошли в зала "Локарно", която е представата на външното министерство за скромно помещение за семинари", пошегува се Джонсън в началото на заседанието.

Позлатената зала, носеща името на мястото на подписването на дипломатически договор от 1925 г., рязко контрастира с помещението, в което обичайно се провеждат тези събирания в премиерската резиденция, където участниците седят плътно един до друг около кръгла единична маса.

На днешната среща бяха осигурени микрофони, така че посланията на Джонсън да не се загубят в огромното пространство на залата. Премиерът, здравният министър и други висши служители се заразиха с коронавирус по-рано при пандемията.

Джонсън каза, че срещата на живо е "правилното нещо".

"Надявам се, че говоря от името на всички в тази зала, като казвам, че коронавирусът няма да ни отклони от курса", заяви той.