Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо пристигна на "Даунинг стрийт" 10 за среща с британския премиер Борис Джонсън, предаде Ройтерс.

Джонсън приветства госта си с "Добре дошъл", докато двамата сядаха в градината на премиерската резиденция за среща на открито.

"Изглеждате чудесно", каза на свой ред Помпейо.

Снимка: AP/БТА

Джонсън отбеляза шеговито, че мерките за физическо дистанциране не са знак за дипломатическо или политическо дистанциране.

Снимка: AP/БТА

Държавният секретар на САЩ пристигна за среща с британския премиер и с външния министър Доминик Рааб броени часове след като Великобритания прекрати споразумението за екстрадиция с Хонконг и блокира продажбите на оръжие за бившата си територия в отговор на наложения там от Китай строг закон за националната сигурност, отбелязва Асошиейтед прес.

Доминик Рааб посрещна високия гост в Министерството на външните работи

Снимка: AP/БТА

Китайският посланик във Великобритания Лю Сяомин предупреди в Туитър, че Лондон трябва "да понесе последиците от нанесените от него вреди на двустранните отношения", и определи новата мярка като груба намеса на Великобритания във вътрешните работи на Китай.

Помпейо ще обсъди с Джонсън начините за справяне с нарастващата мощ на Китай само седмица след като Лондон забрани в британската мобилна мрежа от пето поколение да се използва оборудване на китайската компания Хуавей. Според Държавния департамент на САЩ на срещата ще бъде дискутирано и американско-британското споразумение за свободна търговия.

При посещението си Помпейо ще се срещне също с висши членове на Консервативната партия на Джонсън.