Гърция разшири изискванията за носене на маски, включвайки всички хора на всички публични места на закрито и въведе редица други ограничения, за да спре разпространението на COVID-19 след увеличаване на броя на заболелите, предаде ДПА.

Посещенията в болници и домове за възрастни хора се разрешават само по изключение. В баровете се допускат толкова хора колкото са местата, за да се избегне струпването на хора.

Вече не се разрешава да бъдат обслужвани стоящи посетители в баровете, дори ако са навън. Нарушителите може да бъдат глобени със 150 евро.

Гръцките медии съобщават за многобройни полицейски проверки в барове и в обществения транспорт. Миналата седмица правителството разшири изискването за носене на маски в магазините и в бществения транспорт.

През последните няколко дни броят на заразените с коронавирус в Гърция се увеличава. В сряда бе съобщено за 57 нови случая, в четвъртък те бяха 65, а в петък - 78.

През последните седмици сред населението в Гърция, където броят на заразените е сравнително нисък в сравнение с други страни в Европа, се забелязва нехайство при спазване на мерките.

Гърция досега е регистрирала 206 смъртни случая от коронавирус. При население от 10,5 милиона души смъртността е една от най-ниските в Европа