Властите в Северна Калифорния наредиха на 180 000 души да напуснат домовете си днес. Причината е горския пожар, наречен Кинкейд (Kincade fire) подхранван от рекордно силен вятър. Електричеството на милиони абонати беше спряно, за да се предотвратят нови пожари, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Поради опасения, че пожарът може да се разрасне, властите разшириха обхвата на издадените по-рано заповеди за евакуация и сега мярката включва и част от 175 000-ия град Санта Роза. В същото време снощи компанията "Пасифик газ енд електрик" (PG&E) започна да спира електричеството на 2,3 милиона абонати в 38 окръга от цялата северна част на щата. Причината - бурни ветрове застрашават да прекъснат далекопроводи и да подпалят нови пожари.

"Това е най-голямата евакуация, която всеки от нас си спомня", заяви днес шерифът на окръг Сонома Марк Есик в Туитър.

Вижте снимки от пораженията >>

Снощи заповед да се евакуират получиха около 90 000 души.

Шерифът призова жителите от зоната за евакуация незабавно да напуснат домовете си и припомни, че преди две години при горски пожар в региона загинаха 24 души.

Според прогнозите ветровете може би ще са най-силните от десетилетия в Калифорния, заяви компанията, която планира да спре тока в 36 окръга от 14,00 ч. в събота (22,00 ч. по Грнуич) до утре по обед.

Губернаторът Гавин Нюсъм съобщи, че щатът отпуска 75 милиона долара за районите, засегнати от спирането на тока, като нарече действията на компанията "недопустими".

Най-големият горски пожар сега бушува в окръг Сонома, където 50 000 жители вчера получиха заповед задължително да се евакуират.

"Пасифик газ енд електрик" вече търси защита от фалит, тъй като е изправена пред съдебни дела за миналогодишния пожар (Camp Fire), при който загинаха 85 души. Най-смъртоносният пожар в историята на държавата беше предизвикан от остаряло оборудване, собственост на PG&E, припомни Би Би Си. Това предизвика искове за милиарди долари към компанията.