Американските власти наредиха евакуация на най-малко 40 000 души, след като разпалвани от вятъра горски пожари приближиха околностите на Лос Анджелис, предаде Асошиейтед прес.

Няколко къщи са изгорели в четвъртък, след като два пожара, подхранвани от силни ветрове, изпепелиха сухи храсталаци в района на град Санта Кларита. Не се съобщава за пострадали хора.

Още снимки от пожарите вижте тук >>

Началникът на противопожарната служба в окръг Лос Анджелис каза, че нито един от пожарите не е овладян. Властите са прекъснали движението по междущатска магистрала 5, която свързва Лос Анджелис със северните райони.

Огънят се разпалва от топъл вятър, който според синоптиците ще се засили до скорост 112 км/ч.

До момента няма официални данни за пострадали български граждани, съобщава българското МВнР и предупреждава българските граждани, които живеят в района на пожара, да изпълняват указанията на местните власти за задължителна и препоръчителна евакуация. Поради високите температури и силните ветрове се очакват още горски пожари, предупреждават още от Външното ни министерство и уто.

Снимка: АП/БТА

Генералното консулство в Лос Анджелис следи ситуацията и ще информира своевременно при промяна на ситуацията.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обадят на телефоните на ГК Лос Анджелис : +1 310 478 6700, телефон за спешни случаи извън работно време: +1 310-437-3606, съобщава пресцентърът на българското външно министерство.

Снимка: АП/БТА

Междувременно компания Пасифик газ енд илектрик (PG&E) съобщи, че нейна предавателна кула е паднала в близост до пожара в окръг Сонома, Северна Калифорния, предадоха Ройтерс и АП. От компанията посочиха, че е рано да се каже дали това е предизвикало горския пожар в района. Енергийната компания съобщи на държавния регулатор, че е научила за рухването на предавателната кула в Гейзервил в сряда вечерта. Минути по-късно там избухна горски пожар, отбелязва АП. Пасифик газ енд илектрик и още две компании спряха с превантивна цел електроподаването на хиляди абонати, но предавателните линии не са прекъснати, посочва агенцията.

Снимка: БТА/AP

При горските пожари в Калифорния през ноември 2018 г. бе установено, че бедствието е предизвикано от неизправност по линията на Пасифик газ енд илектрик в района на град Пулга. Компанията се съгласи да плати глоба от един милиард долара.

Снимка: АП/БТА