Консерваторът Манфред Вебер не се отказва от кандидатурата си за следващ председател на Европейската комисия. Той призова Европейския парламент да не оставя решенията да се взимат в "задните стаички на дипломатите", пише "Politico". Вебер е водещ кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за изборите през май. Той се цели във високия пост, разчитайки вотът да се проведе по системата на шпитценкандидатите. 

Миналата седмица социалистите и либералите в парламента заявиха, че няма да подкрепят Вебер. Същевременно европейските лидери  елиминираха тримата водещи кандидати на среща на върха, на която не успяха да вземат решение за това, кой ще заеме водещите позиции в Съюза и решиха да продължат обсъжданията следващата неделя.

"Ще бъде голяма грешка ако решенията в ЕС сега отидат обратно в задните стаички на дипломатите", каза Вебер пред германското издание Dir Welt. 

След срещата на върха германският канцлер Ангела Меркел, която подкрепя Вебер, се опита да остави отворена възможността за съживяване на шпитценкандидатите. Това ще се случи ако лидерите в парламента постигнат консенсус. Но френският президент Еманюел Макрон не спести думи относно неодобрението си за процеса на водещите кандидати, според който водещия кандидат на най-голямата политическа група автоматично става председател на Комисията.

"Ако един ден европейците решат да приемат конституция или договор, който гласи, че председателят на Комисията се избира от европейските граждани, тогава ще имаме истински европейски избори и в този момент всеки може да бъде пряко избран", каза той след срещата на върха, "но това не са настоящите ни договори".

Вебер сега се обръща към Парламента за подкрепа.

"Сега това зависи от членовете на Европейския парламент", каза той пред Die Welt, добавяйки, че принципът наспиетценкандидатите е жизненоважен за "спешно необходимата демократизация на ЕС".

В поредица от туитове в неделя Вебер също така призова социалистите и либералите конкретно, заявявайки, че трябва да "покажат, че те са за парламентарна демокрация в Европа. Би било трагично, ако те поставят интереса на някои столици над интересите на новосъздадения избран силен" Европейски парламент.