В 15 държави от ЕС първа на евровота е Европейската народна партия (ЕНП). Повече от 50% от хората гласуваха и дадоха доверие на Манфред Вебер да води континента.

Това заяви зам.-председателят на групата на ЕНП и отговорник за предизборната кампания на партията Дара Мърфи на среща на групата на ЕНП в Европейския парламент, която се провежда тази седмица в испанския град Сан Себастиан.

Сред участниците са лидерът на ЕНП Жозеф Дол, председателите на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, премиерите на Хърватия Андрей Пленкович и на Латвия Артърс Кришянис Каринс. България представляват лидерът на делегацията ни в най-голямата група в ЕП и зам.председател на групата на ЕНП в ЕП Андрей Ковачев и още двама евродепутати на ГЕРБ - Ева Майдел и Андрей Новаков.

"Либералите имат 7 кандидати, сред които за водеща в последния момент се самономинира Маргрете Вестегер. Другите партии в ЕП нямат този уникален, изявен лидер като нашия - Манфред Вебер", подчерта Мърфи.

"179 европейски депутати разчитаме на Манфред Вебер, но и той на нас. Ние сме найголямата група. Хората ни вярват. Никога няма да ги предадем", каза домакинът на срещата - Естебан Гонзалес Понс, зам.-председател на групата на ЕНП в ЕП.

Манфред Вебер обяви, че ЕНП е създала 5 работни групи, които ще обявят пред евродепутатите червените линии, които ЕНП няма да престъпи по отношение на екологията и борбата с климатичните промени; икономиката, социалната политика, работните места и данъците; иновацията и дигитализацията; сигурността и борбата срещу тероризма; разширяването на ЕС отношенията на съюза с Африка.

Пред форума говори и шефът на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев.