Британският министър на търговията беше уволнен от премиера Лиз Тръс и отстранен от Консервативната партия в петък заради обвинения в неправомерно поведение.

Британската премиерка Лиз Тръс отстрани от поста му министъра на търговията Конър Бърнс след оплакване за сериозно нарушение. отправено срещу него, съобщи говорител на "Даунинг стрийт".

Премиерът предприе директни действия, след като беше информиран за това обвинение и е категоричен, че всички министри трябва да поддържат високите стандарти на поведение, както обществото с право очаква, съобщиха от кабинета на министър-председателя.

Решението на Тръс влиза в сила незабавно.

От офиса на консерваторите, съобщиха, че Бърнс е бил отстранен от групата на партията в парламента в очакване на разследване на обвинения в неподходящо поведение по-рано тази седмица. Той остава депутат, но ще заседава като независим.

Британските медии съобщиха, че предполагаемото нарушение е станало на годишната конференция на консерваторите в град Бирмингам тази седмица.

Бърнс каза пред вестник "The Sun", че ще сътрудничи на разследването и очаква с нетърпение "да изчисти името си".

Бърнс е дългогодишен съюзник на бившия премиер Борис Джонсън, който беше принуден да се оттегли през юли. Джонсън претърпя поредица от скандали относно парични въпроси и незаконни правителствени партита по време на блокиране на коронавируса, но най-накрая беше свален от власт, след като назначи на висш държавен пост депутат, обвинен в сексуално престъпление.

50-годишният Бърнс беше министър на Северна Ирландия в правителството на Джонсън и стана министър на търговията, когато Тръс пое поста миналия месец.