Британският премиер Лиз Тръс е под натиск да представи спешния си план за справяне с енергийната криза възможно най-скоро. Извънредният бюджет за данъчни съкращения през зимата се очаква да бъде представен следващата седмица след края на националния траур и погребението на Елизабет Втора.

Въпреки че политическия живот на Острова бе парализиран от внезапната смърт на кралицата, Лиз Тръс е под натиск от собствените си депутати от Консервативната партия да изложи плановете си в четвъртък или петък следващата седмица, съобщава кореспондентът на БНР.

В деня на смъртта на кралицата тя успя да очертае само рамките на този план, без обаче да се стигне до подробностите.

Националният траур напълно хвърли сянка върху планирания финансов пакет в размер на около 150 милиарда паунда и налагането на таван за годишните енергийни сметки от 2500 паунда на домакинство и остави министрите да финализират подробностите по бюджета заедно с организирането на държавното погребение на Елизабет Втора.

Новият премиер Лиз Тръс планира да пътува до Ню Йорк за Общото събрание на ООН в деня след погребението, което е в понеделник - 19 септември, и да се върне навреме, за да седне до министъра на финансите Куази Куартенг и заедно да изложат и защитят бюджета в парламента.

Графикът за пътуването предполага, че от Даунинг стрийт са се отказали от организиране на среща на Лиз Тръс с Джо Байдън в Белия дом. Американският президент и други световни лидери се очаква да пътуват до Великобритания за държавното погребение, но в Лондон няма да се провеждат никакви двустранни срещи по време на националния траур.

И днес ковчегът с тленните останки на кралица Елизабет Втора ще остане за поклонение в катедралата "Сейнт Джайлс" в шотландската столица Единбург.

Там се проведе бдение, участие в което взеха децата на покойния монарх, включително крал Чарлз Трети. Продължава неговата обиколката във всички части на Обединеното кралство, като днес британският крал трябва да посети Северна Ирландия.