Френският президент Еманюел Макрон е приятел на Великобритания, заяви днес британската министър-председателка Лиз Тръс, която по-рано тази година, по време на кампанията си за лидерския пост, каза, че още не може да прецени дали той е приятел или враг, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Тръс говори в Прага по време на учредителната среща на върха на Европейската политическа общност (ЕПО) - формат, който бе предложен от Макрон и обхваща 27-те страни от Европейския съюз и още 17 европейски държави.

"Той е приятел", каза Тръс пред репортери, в отговор на въпрос дали е взела решение за Макрон. Малко след това тя проведе двустранна среща с френския лидер.

Исторически сложните отношения между Великобритания и Франция станаха още по-обтегнати, след като Обединеното кралство напусна ЕС в началото на 2020 г., разпалени от спорове за контрола на гранични пунктове и потока от мигранти, прекосяващи Ламанша от Кале към южните части на острова.

"Работя в много тясно сътрудничество с президента Макрон и френското правителство и това, което обсъждаме, е как Обединеното кралство и Франция могат да работят още по-тясно заедно за изграждането на повече атомни електроцентрали и за гарантирането на енергийната сигурност на двете страни в бъдеще", заяви британската министър-председателка.

"И двамата сме напълно наясно, че врагът е Владимир Путин", добави тя.

Първоначалните ѝ изказвания през август, по време на кампанията за премиерския пост, залагаха на британско-френското съперничество и предизвикаха овации сред членове на управляващата евроскептична Консервативна партия. От своя страна Макрон реагира хладнокръвно, заявявайки, че Великобритания е "приятелска страна, независимо от нейните лидери, а понякога и въпреки тях". Впоследствие двамата се срещнаха в Ню Йорк, след като Тръс бе избрана за премиер, заменяйки на поста Борис Джонсън. Има желание "да възстановим отношенията си, да продължим напред и да покажем, че сме съюзници и приятели в един сложен свят", каза Макрон след срещата.