Поредният срив на британския паунд спрямо щатския долар, породен от фискалната политика на новото британско правителство, разбуни духовете във Великобритания. Има дори съобщения, че депутати от Консервативната партия на премиера Лиз Тръс вече внасят писма за вот на недоверие в парламента, информира кореспондентът на БНР на Острова.

При отварянето на валутните борси в Азия тази сутрин паундът отбеляза поредно дъно спрямо долара и макар леко да се възстанови по-късно, реакциите по света на оповестената от британския финансов министър политика на съкращаване на данъците и допълнителни заеми продължава да е отрицателна.

Прогнозата на банка "Номура" е дори, че в края на ноември паундът ще се изравни с долара, а до края на годината ще слезе под един долар.

В съобщение на банката по повод на политиката на Лиз Тръс се казва: "Надеждата не е добра стратегия и това се отразява на пазарите".

Ширят се спекулации, че Английската централна банка ще се опита да се намеси, като отново повиши основния си лихвен процент. Съобщение за намеренията на банката се очаква всеки момент. От правителството отказаха коментар.

От канцеларията на Лиз Тръс заявиха, че тя не коментира какво се случва по пазарите, Куази Куартенг директно заяви, че сега няма да коментира.

На конгреса на Лейбъристката партия се сипят сериозни обвинения към политиката на управляващите консерватори, че облагодетелства богатите и прави още по-бедни бедните.

Но доста сензационно прозвуча съобщение на "Скай нюз", че има информация, че депутати от Консервативната партия вече внасят писма за вот на недоверие в Лиз Тръс по повод на притесненията им от нейната фискална политика, която, според тях, върви срещу монетарната политика на Английската централна банка (АЦБ).

Бивш министър по времето на Борис Джонсън, пожелал анонимност, е цитиран от медията да казва, че "Лиз Тръс е свършена".

Друг депутат е заявил, че това противопоставяне на АЦБ ще съсипе икономиката. Депутатът е допълнил, че макар и да няма някакви планове да се гласува против законодателството на правителството или да се вземат други мерки, нищо не може да бъде изключено предвид на събитията през последните няколко дни.