На 11 септември срещу дипломатическата мисия на САЩ беше извършено нападение, в резултат на което загинаха четирима негови служители, включително американският посланик в Либия Кристофър Стивънс.

"Аз Зауахири лично е наредил нападението, става дума за добре планирана операция на терористичната мрежа Ал Кайда", отбелязва специалистът. Според него групата, извършила нападението, се състояла от 20 бойци, преминали специална подготовка, предаде БТА. Операцията е била проведена под прикритието на масовите протестни демонстрации срещу оскърбителнен за мюсюлманите филм за пророка Мохамед, кадри от който се появиха в интернет с арабски превод.

Новият либийски премиер Мустафа Абу Шагур обяви днес, че е постигнат голям напредък в разследването на нападението срещу консулството на САЩ, предаде Франс прес.
"Постигнахме голям напредък. Имаме имена и снимки. Бяха извършени арести и в момента, в който ви говоря, се извършват още", съобщи Абу Шагур в първото си интервю, откакто бе избран на поста снощи.

Посланик Стивънс и още един американец са били убити, докато цивилни либийски охранители се опитвали да ги евакуират в обезопасена къща. След това нападателите щурмували въпросната сграда, като убили още двама американци и ранили близо 30 души - либийци и американци.

Заради убийството на Стивънс, Вашингтон засили охраната на всички американски мисии по света, а американският президент Барак Обама нарече нападението - "отвратително деяние" и изрази решимост нападателите да бъдат изправени пред съда.
Пентагонът пък изпрати вчера два военни кораба и екип от 50 елитни морски пехотинци край бреговете на Либия.

Днес в редица арабски държави дипломатическите мисии на САЩ бяха атакувани от разгневени мюсюлмани.

Стотици демонстранти щурмуваха
посолството на САЩ в йеменската столица Сана. Гневните младежи изпотрошиха с камъни прозорците на помещенията на охраната извън посолството и проникнаха през главния портал на силно укрепения комплекс. Очевидци разказаха, че на територията на посолството имало пожари, а охранителите стреляли във въздуха, за да възпрат нападателите, които се разбягвали, но после пак се връщали. Според очевидците има неуточнен брой ранени и от двата страни.

В град Газа десетки палестинци изгориха американско и израелско знаме с викове "Смърт на Америка!" и "Смърт на Израел!".

Би Би Си съобщи за сблъсъци тази нощ пред посолството на САЩ в Кайро, където се състоя нова многолюдна демонстрация срещу филма на Сам Басайл. Полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите, някои от които бяха въоръжени с коктейли Молотов.
Протести е имало и пред американското посолство в Тунис.

Част от служителите в консулството на САЩ в Берлин пък са били евакуирани, след като един от тях съобщил за странна миризма от плик, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на изявление на мисията.

По думите на говорителката Рут Бенет миризмата идвала от плик с документи за кандидатстване за виза. Той бил предаден по-рано днес на служителите от самия кандидат. Бенет добави, че не разполага с информация за самоличността на кандидата.
Според ИТАР-ТАСС до частичната евакуация се стигнало, след като трима служители на дипломатическата мисия изведнъж се оплакали от проблеми с дишането.

По-късно от полицията в германската столица съобщиха, цитирани от АП, че в консулството не са открити опасни материали. Сградата е била претърсена за химически вещества и отровни газове, но такива не са открити.